4 нехудожествени книги, с които да посрещнем Деня на будителите

Pinterest LinkedIn +

Очарованието на художествената литература е безспорно, но често се натъкваме на вдъхновяващи, интересни и полезни книги и извън нейните рамки. От есета, през психология и философия, до история – следващите пет книги са предизвикателство за ума и удоволствие за читателите.

"Литературни изкушения" на Венцеслав Константинов

"Литературни изкушения" е сборник с есета, съставен от самия автор. В тази книга изтъкнатият есеист, писател и преводач Венцеслав Константинов е събрал най-добрите текстове от своите пет есеистични книги. Наситени с културна информация, есетата предлагат не само широк поглед върху немската, австрийската и швейцарската литература, но и задълбочени размишления върху някои от големите литературни митове.

Един от тези митове е този за Дон Жуан, чийто път през световната литература Константинов проследява през цели четири столетия. Едва ли е нужно да припомняме, че прочутият прелъстител е вдъхновил Молиер, Моцарт, Хофман, Киркегор, Байрон, Пушкин и Бърнард Шоу. В своето есе обаче Венцеслав Константинов разглежда едно от съвременните произведения, в което Дон Жуан е централен персонаж – комедията на Макс Фриш "Дон Жуан, или Любовта към геометрията".

Това, което прави текстовете на Венцеслав Константинов особено интригуващи, е изключителната му ерудиция, дългогодишният му опит като преводач, литературен изследовател, но и като писател. А най-прекият път до "Литературни изкушения" е ТУК.

"Кратко въведение в любовта" на Роналд де Суза

Професор Роналд де Суза е познат с работата си, свързана с философията. Основните му интереси са в областта на емоциите, етиката, естетика и философията на съзнанието. Показателен за безспорните му заслуги в науката е фактът, че е изключително често цитиран от други изследователи. Книгата, за която ще ви разкажем сега, също е свързана с емоциите и с може би най-сложното чувство, което изпитваме.

"Кратко въведение в любовта" не само търси отговори на въпросите защо обичаме, как избираме хората, в които се влюбваме, защо това толкова чисто и красиво чувство често ни провокира да вършим ужасни или поне ирационални неща, но и ще помогне на читателите да излязат извън рамката на поетичната представа за любовта и да я възприемат в една далеч не толкова идеализираща я светлина.

Роналд де Суза умело ни води из лабиринт от емоции, показвайки ни различните лица на любовта, за да ни убеди, че тя може да бъде красива, но и жестока, преходна или вечна, може да се превърне в движеща сила на всичко позитивно, но може и да бъде използвана като оправдание за неморални и неетични постъпки. Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

Психоанализа в България: тук и сега

Един изключително интересен сборник с текстове на български психоаналитици от всички официални дружества, психоаналитични психотерапевти и академични изследователи. Именно в това се крие и неговата уникалност: "Психоанализа в България: тук и сега" е прекрасен пример за колегиален диалог. Статиите в сборника са научни, равностойно рецензирани, представят пълнокръвна картина на психоаналитичната ситуация у нас, като едновременно с това успяват да го направят на достъпен език, излизайки извън тесния кръг на чисто професионално заинтересуваните от тематиката читатели.

Как се променя и развива психоанализата? Какви насоки на теоретичното и клинично мислене следват съвременните специалисти? Доколко все още се опират на трудовете на създателите ù като Фройд, Клайн и Лакан? Отговорите на тези въпроси както и на въпроса защо псохоанализата продължава да е една от най-привлекателните и най-предизвикателните научни дисциплини, можете да намерите ТУК.

"Розата на Балканите" на Иван Илчев

Една нетрадиционна история на България в два тома, "Розата на Балканите" е, според своя автор професор Иван Илчев, от онези исторически книги, които се четат като роман. И въпреки че са писани много истории на България, точно такава все още не е имало.

Кратка, доколкото е възможно предвид обширния времеви период, и изтъкана от любопитни факти, "Розата на Балканите" е разделена в два тома, като първият обхваща периода от създаването на българската държава до края на 19-ти век, а вторият е посветен изцяло на 20-ти век. В тях ще откриете както напълно очаквани глави като тези, посветени на управлението на владетелите на Първото българско царство, така и такива, предлагащи закачлив и различен поглед към времето, за което разказват. Във втори том например, непосредство след главите, описващи живота в станата между двете световни войни, политическите промени и създването на радиото, попадаме на няколко страници, посветени на "Софийските кафенета и кръчми" от същия период.

Вероятно тъкмо това е причината книгите да бъдат представяни като "кратка българска история за любопитни читатели", но едновременно с оригиналния подход те впечатляват и с обективността в представянето на фактите. Можете да намерите двата тома на "Розата на Балканите"  ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.