32 откачени факта за Chinese Democracy

Pinterest LinkedIn +

Това са 32 факта, някои от които самите ние не знаехме, за историята на албума на Guns. Нека признаем, че Chinese Democracy е албумът, който не сме очаквали никога да чуем, направен от човек, който мислехме, че никога повече няма да видим.

Във връзка с това, колегите от Music Radar пуснаха 32 интересни факта, около неговото създаване

1.Албумът отне една трета от живота на Аксел

Когато започна да работи върху него, той бе едва на 31, а днес е на 46. Ако имахте бебе, родено тогава, днес то вече щеше да ви краде от цигарите.

2.Светът се промени

Когато излезе "The Spaghetti Incident?" през 1993, Джордж Буш старши бе още на власт. Интернетът тепърва навлизаше и се появи форматът mp3. Лиъм Галахър беше никой, а Кърт Кобейн беше още между живите. Пък и ако трябва да сме честни, последните авторски парчета на Guns се появиха през 1991, една седмица преди излизането на Nevermind на Nirvana.

3.Албумът е инспириран от Далай Лама

През 2001 Аксел обяви името на албума на лайв във Вегас. Той бил инспириран от филма Kundun на Мартин Скорсезе, в който се разказва за живота на младия Далай Лама. Доста философско име за човек, способен да кръсти последното си творение "The Spaghetti Incident?"


Ако Далай Лама е фен на Guns, то се предполага, че любимата му песен е Patience

4. Албумът раздели групата

Когато избухваха през 1985 г., се предполагаше, че на пичовете им харесва да са заедно, след като заедно оправяха стриптийзьорки по нощните клубове. Заради различия по този албум, цялата банда се разпадна, като първи си тръгна Slash, повличайки след себе си Duff и Matt Sorum.

5. Аксел още не е изгонил пианиста

Единственият в бандата от периода на "Use Your Illusion" е Dizzy Reed. Сигурно се е покривал.

6. Гадател наемал новите членове

Според оригиналния A&R на бандата Том Зутаут (Tom Zutaut), Аксел настоявал всеки от хората, замесени в албума, да бъде одобрен от спиритуалния му терапевт Шарън "Йода" Мейнърд (Sharon 'Yoda' Maynard).

"Даваш черно-бяла снимка на асистента на Аксел и ако те одобрят, можеш да почнеш да свириш с бандата", допълва Том.


Личната гадателка на Аксел отменила концерт в Минеаполис, заради зли нечисти сили

7. Било е тежка задача...

Зутаут твърди , че процесът на посвещаването в групата бил съпроводен с презаписване на всички песни от албума "Appetite For Destruction".

8. … и доста скъпа

"Chinese Democracy" е струвал доста скъпо на издателите му. През 2005 г., Ню Йорк Таймс публикуват месечните заплати на хората, които работят по него. Музикант взима 11 000 долара на месец, техник - 6 000, 14 000 отиват при звуковия инженер.

9. Медиите го обръщат на шега

През 2006-а, сп.Spin пуска ревю на албума във връзка с първи април. Дали Аксел се е смял?

10. 8 китариста свирят вътре

Според запознати, китаристите, оставили отпечатък в албума, са Slash, Gilby Clarke, Paul Tobias, Gary Sunshine и Buckethead, заедно с новите членове на групата Richard Fortus, Ron 'Bumblefoot' Thal и Robin Finck.

11. … и в това число не влизат гостите

Brian May от Queen свири солото на Catcher N' The Rye, като част от стратегията на Аксел тогава да привлече известни имена. "Не е лесен за работа." Brian May от Queen е доста дипломатичен за мистър Роуз. По-късно солото на Мей е изхвърлено от албума.

12. Dave Navarro изкара един следобед в бандата…

Колко пича с голямо его можете да вкарате в Лос Анджелиско студио? Само един очевидно. "Прекарах час и половина в студиото", споделя Дейв Наваро, който свири солото за "Oh My God. "Просто не се получи"

13. … и Zakk Wylde не може да се похвали с повече

Звярът от групата на Ози е бил уговарян да се присъедини към бандата през 1995 г. "Имахме идеи с тези момчета, но така и не се получи", споделя Зак. "Можеше да стане. По онова време в бандата бяха Slash, Duff и Axl, така, че може да се каже, че си беше почти оригиналният състав. Точно тогава обаче се появи Black Label Soceity"(новата група на Зак)

14.Проблеми в студиото

За да пресъздадат звука в главата на Аксел се оказва непоносимо за доста продуценти Mike Clink, Sean Beavan, Youth, Roy Thomas Baker и Moby.

"Бидейки най-голямата рок звезда на планетата през последните няколко години се е наложило да плати голяма психологическа цена", споделя Moby за Аксел.

15. … барабаните също не са били детска игра

Докато Аксел се опитва да направи звука на барабаните като на Smells Like Teen Spirit на Nirvana, той започва да звучи като сватбен оркестър. Matt Sorum, Bryan 'Brain' Mantia и Josh Freese пък подгряват столчето зa сегашния барабанист Frank Ferrer. Не можем да разберем, защо Аксел не се обади просто на Dave Grohl или Butch Vig?

16. Даде работа на най-странния китарист

Носейки маска за Хелоуин, комуникирайки през кукла-ръкавица и никога фотографиран без кофа от KFC на главата, Brian "Buckethead" Carroll си е най-странният китарист в рока. Може да е малко странно, но той може да свири.


Неизменната маска и кофа от KFC на главата


17. … и на NBA звезда

От всички гости, най-странният е баскетболистът Shaquille O' Neal. "Докато бях в студиото, видях че Guns N Roses записват вътре и се подадох на вратата. Момчетата ме поканиха и вкарах малко фрийстайл на тяхно парче". По-късно римите на Шак са премахнати.

18. Курник в студиото

Докато прави записите Buckethead си прави малък курник в студиото. "Вътре имаше стол и маса", спомня си Зутаут "и по средата имаше кокошарник, глава на гумено пиле висеше от тавана и навсякъде бяха разхвърляни парчета от гумена кокошка. Тотално негов си свят".

19. … и малко вълчи изпражнения…

За да си запази територията, домашният любимец на Аксел - малко сиво вълче, се изаква в курника на Buckethead.

"Един от инженерите каза, 'Bucket, ще почистим всичко' и Buckethead отговори, "Обичам миризмата на кучешко ако – оставете го'," разказва Зутаут. "Три дни по-късно студиото смърдеше до небесата..."

20. … и малко порно

Поредна тръпка на Buckethead, след курника, било да гледа хардкор порно по телевизията в студиото. Това вече минало границата на търпение на неговия работодател според Зутаут. "Аксел виждаше, че Buckethead гледа това и беше наистина възмутен, като накрая каза, "Не мога да понеса мръсно извратено порно да бъде част от моя запис".

21.The Offspring за малко да им отмъкнат заглавието

През 2003 г. застаряващите пънкари The Offspring се заканват да кръстят седмия си албум "Chinese Democracy". "Аксел ми открадна плитките, аз ще му открадна името за албума", каза тогава Dexter Holland.

По-късно групата си избра друго име за албума, но на 16 октомври 2008 г. Warrior Soul пуснаха диск с това име.


Албумът на Warrior Soul е с изчерпан тираж


22. Бил е реализиран и преди това (или нещо подобно)

Това безспорно е и най-често изтичащият албум в мрежата. През август Kevin Cogill бе арестуван за пускането на 9 песни онлайн. Очаква се да получи присъда 1 година условно, след като се призна за виновен.

23. Това не е обикновена работа…

Доакто David Gilmour например работил от 9 до 5, при Guns нещата не стоят по този начин. "Той идваше веднъж или два пъти в седмицата", казва Зутаут. "Можеше да дойде в 4 следобед и да стои до 12 вечерта на следващото денонощие. Така се правиха записи с тях, само когато те поискат."

24.И имат доста свободно време

Докато Аксел често отсъства и е недостъпен, бандата се забавлява по свой си начин. Басистът Tommy Stinson записва собствен албум, а китарният техник формира A Perfect Circle.

25. Сметката моля

Като теглим чертата, албумът струва 13 млн. долара или по $928,571 долара на парче.

26… Нищо не е спестено

"Един от случаите, където бе похарчена астрономическа сума пари, бе в наемането на техника. Истински лукс е да имаш китара Les Paul '59 за не знам си колко хиляди долари месечен наем при положение, че дори не се ползваше. За тези пари можехме просто да си я купим", признава Зутаут.

27. Не всеки се вълнува

Имитаторите на групата - англичаните "UK Guns N Roses", отказват да научат и пеят новите песни, защото "не покриват стандарта", пък и те имитират бандата в състава и от началото на 90-те.

28. Първата официално пусната песен бе "Shackler's Revenge"

Тя бе пусната с играта Rock Band 2

29. Дават безплатен Dr.Pepper за всички американци

Гигантът Dr.Pepper обяви, че всеки американец ще получи безплатна сода, ако албумът излезе до края на годината. В отговор Аксел и компания ги съдят, че си правели реклама на техен гръб. Все още не е ясно дали ще има безплатна напитка за хората.


В България промоцията няма да ни огрее

30. Buckethead го отрязаха

Dr Pepper се направиха на скръндзи и казаха, че промоцията не важи за бившите китаристи Slash and Buckethead. "Тъй като някои изпълнения на Buckethead са в албума ," каза Роуз, "ще си разделя моята сода с него"

31. Slash иска албумът да успее

Едва ли има друг китарист, който иска успех за бившата си банда. "Това звучи яко", казал Slash след като чул първата песен от албума "Добре е да му чуваш гласа, нали разбираш?"

32. Това е само началото

Според бившия фронтмен на Skid Row - Sebastian Bach, Chinese Democracy, е първата стъпка от грандиозен план. "Нещото, което никой не схваща е", настоява Bach, "че Аксел има 4 готови албума. Чух ги. Така че се пригответе."

За финал се появи и новината, че след разказите на Зутаут, той не бе допуснат до промоцията на албума "Chinese Democracy".

Сподели.