31 януари с Avtora.com - "Американски психар" (American Psycho)

Pinterest LinkedIn +

Ако си мислите, че бетселърът на Брет Истън Елис - "Американски психар" е сред най-скандалните и натуралистични книги на 90-те години, то със сигурност ще останете впечатлен и от екранната му версия.

Романът е сред най-дискутираните книги на 90-те, които буквално шокират американското общество, но и филмът на Мери Харън не му отстъпва по нито един показател, въпреки, че е реализиран едва десет години по-късно.

Крисчън Бейл (Christian Bale) пресъздава двойствеността на сериен убиец и скучновато юпи на Уолстрийт с такава лекота, че буквално започвате да се съмнявате в нормалната му психика, наблюдавайки жестоките и брутални сцени в лентата.

Всъщност едва ли знаете, че Бейл дължи кариерата си именно на тази роля и най-вече на режисьора Мери Харън, която се застъпва за него пред Lion's Gate - oт студиото искат известно име за персонажа и наемат Леонардо ди Каприо (Leonardo diCaprio), но тя е категорична, че държи на първоначалния си избор.

В крайна сметка филмът се нарежда сред класиките в жанра, а садистичният и елегантен Патрик Бейтман е сочен за един от най-страховитите серийни маниаци въобще в киното. И макар че едва ли ще можете да спите спокойно след въпросните 100 минути, то със сигурност "Американски психар" е филм, който е задължителен за всеки киноман...

Не пропускайте: 21:45 часа по PRO.BG!

Сподели.