3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

Pinterest LinkedIn +

Магията на киното е еднакво притегателна за всички. Ако сте изкушени от седмото изкуство, следващите три книги със сигурност ще провокират любопитството ви.

"Танцът на реалността" на Алехандро Ходоровски

ХодоровскиЕксцентричен артист с множество превъплъщения Алехандро Ходоровски е поет, писател, философ, драматург, комик, танцьор, кукловод, основател на така наречения "панически театър" и един от най-ярките кинорежисьори на ХХ век. Емблематичните му филми "Къртицата", "Свещената планина" и "Света кръв" са истински визуални шедьоври.

Освен всичко изброено дотук Ходоровски е и създател на психомагията и психогенеалогията. Колкото до книгата, за която ще ви разкажем сега, "Танцът на реалността" не е традиционна автобиография. Тя е необикновено животоописание, проследяващо нестихващия стремеж да бъдат преодолени границите на разума и тялото със силата на духа и на едно неистово въображение.

Определяна като коронна творба на своя автор, "Танцът на реалността" е сюрреалистично пътешествие в един свят, изтъкан от болка и радост, а самият Ходоровски е убеден, че "във всяка постъпка доброто и злото танцуват като любовна двойка". Нейната изключително успешна екранна версия е представена за първи път на Международния филмов фестивал в Кан през 2013 година. 

Най-прекият път към "Танцът на реалността" и необикновеното въображение на Ходоровски е ТУК.

"Моят живот в киното" на Тед Кочев

Написана с изключително свежо чувство за хумор, "Моят живот в киното" е разказ в близък план за живота и работата на режисьора Тед Кочев. Роден в семейство на български имигранти, той израства в Канада, а кариерата му започва в телевизия CBC. Открил таланта си да работи с актьори и да прави кино, той е създател на някои от най-значимите филми от волната епоха на 70-те години, сред които "Обучението на Дуди Кравиц", отличен със "Златна мечка" и номиниран за "Оскар", "Да се събудиш в страх" и "Отборът на Северен Далас".

През 80-те години, той снима хитовете "Първа кръв" и "Уикендът на Барни". Филмите на Тед Кочев предизвикват възхищението на творци като Мартин Скорсезе и Ник Кейв и са високо ценени от киноманите по цял свят. В своята мемоарна книга "Моят живот в киното" режисорът разказва за дългото си приятелство с писателя Мордекай Рихлер и работата със звезди от ранга на Силвестър Сталоун, Джеймс Мейсън, Грегъри Пек, Ингрид Бергман, Джийн Хекман, Джейн Фонда и Ричард Драйфус.

Кариерата му обаче съвсем не е само низ от успехи. Заради произхода си той е бил обявен за комунист от американското правителство, забранено му е било да работи в "Роял Албърт хол" в Лондон и му се е наложило да се справя със заплахи за убийство на една от звездите във филмите му. Едно от нещата, които правят книгата особено интересна, е фактът, че тя е пълна с ценни съвети как да се оцелее в клопките на Холивуд.

Ако сте любопитни да научите повече, най-лесният начин да се сдобиете с "Моят живот в киното" е ТУК.

"Прелестно обсебен" на Бернардо Бертолучи

Съставена от само на пръв поглед фрагментарни текстове, "Прелестно обсебен" не е точно автобиографична книга. Тя е съставена от Фабио Франчоне и Пиеро Спила, които събират в нея рецензии, статии, критически есета и спомени на големия режисьор. Самият Бертолучи нарича "Прелестно обсебен""книгата, която не знаех, че съм написал".

Сигурни сме, че дори онези от вас, които познават добре творчеството му, ще открият в книгата нещо, което досега не са знаели. За филмите и начина, по който се ражда идеята за тях, за учителите и приятелите му, за скандалния "Последно танго в Париж" и целия творчески път на големия майстор.

Можете да намерите "Прелестно обсебен" ТУК.

Сподели.