3 лесни начина да се грижите перфектно за косата си

Pinterest LinkedIn +

Сигурно сте го чували, но ние сме длъжни да ви го припомним: ноктите, кожата и косата са отражение на това, което се случва в телата ни.

Казано съвсем простичко, здравето личи отвън. Много често лошото състояние на косата е симптом за заболяване, който не бива да пренебрегваме, а колкото е възможно по-скоро да потърсим съвета на специалист. В повечето случаи обаче косата ни просто е изтощена от многото ни издевателства над нея или сигнализира, че организмът ни страда от недостиг на витамини и други, ценни за здравето ни, вещества.

Ето 3 лесни начина да се грижите за косата си така, че тя да не губи красотата и блясъка си.

Редувайте температурата на водата, с която я измивате

Редувайте топла и хладка вода за по около 30 секунди и винаги приключвайте с хладка. Специалистите обясняват тази процедура с ефекта, който има студената вода върху  кутикулата на косъма – насърчава го да се запечата, укрепвайки нишките му. Всъщност за редуването на топъл и студен душ отдавна е известно, че благоприятства здравето и действа ободряващо както на тялото, така и на ума.

Мийте косата си рядко

В основата на този съвет стои вредата, която шампоанът нанася на косата ни – той премахва себума, служещ за естественото й предпазване. Отмивайки естествено произведения себум, скалпът поправя щетите като произвежда повече от него, а това прави косата ви все по-мазна.

Хранете се здравословно

Веществата, участващи в производството на кератин са мед, цинк, манган, фолиева киселина, желязо, биотин, витамин В12 и биотин. Всички те изпълняват много важна роля в здравето на косата. Обогатете менюто си с грах, зеле, моркови, ядки, зърнени храни, кафяв ориз, леща, овес, пъпеш, фурми, грозде, ябълки, банани.

Сподели.