3 книги за политика и философия, които провокират ума

Pinterest LinkedIn +

Общото между следващите три заглавия не е, че дават универсални отговори, а тъкмо напротив, че провокират четящия да си зададе нови въпроси. Предназначени за по-широка аудитория, те разглеждат политически, икономически културологични теми, мнения и анализи.

Преходът. България 30 години по-късно

"Преходът. България 30 години по-късно" е един изключително интересен сборник от текстове на 14 български публични личности, които изразяват мнението си за прехода към демокрация. Размисли, спомени, прогнози – откровени и разнообразни, точно като авторите си, които са с различни професии и политически убеждения.

Кои са авторите? Александър Андреев, Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, Антоний Тодоров, Антонина Желязкова, Георги Лозанов, Евгений Дайнов, Емил Хърсев, Иван Кръстев, Иван Стамболов-Сула, Искра Баева, Мария Василева, Михаил Иванов и Николай Михайлов. Проблемите и темите, които разглеждат, са постигнатото и непостигнатото в различни области на обществения живот в България през последните трийсет години, дали преходът е завършил, или все още не и дали не се е превърнал в някакво перманентно състояние в обществено-политическия живот на страната.

Мненията им се различават и макар да не влизат в директна полемика помежду си, отделните текстове не могат да бъдат определени като еднотипни. А с кои от техните авторите ще се съгласите и доколко, ще ви оставим да прецените сами. Важен е най-вече фактът, че преди тридесет години авторите едва ли биха имали свободата да изразят позициите си.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Преходът. България 30 години по-късно" ТУК.

"Европа и идеята за нация" на Хосе Ортега-и-Гасет

Философ, социолог и есеист, Хосе Ортега-и-Гасет е един от най-изтъкнатите умове на ХХ век, а творчеството му оказва значимо влияние върху няколко поколения учени. И макар най-известния му труд да остава "Бунтът на масите", повечето от вас вероятно знаят, че той съвсем не е единствен.

"Европа и идеята за нация" е книга, която изненадва със своята актуалност почти век след написването си. В нея испанският философ разглежда европейската интеграция като процес с бъдеще. Труден, наситен с кризи процес, който въпреки това е колкото естествен, толкова и логически обоснован от хилядолетната общоевропейска история.

Като характерно за европейската култура в нейната цялост Ортега-и-Гасет изтъква именно периодично повтарящото се състояние на криза, което тя преживява. Нещо повече, той смята, че именно то е особено показателно за нейното развитие. Каква е връзката между тези културни промени, идеята за нация и дали тя би могла да бъде обединена, без да се обезличи, можете да научите ТУК.

"Морален ли е капитализмът?" на Андре Конт-Спонвил

Андре Конт-Спонвил е френски философ, рационалист и хуманист, автор на множество книги, чиито идеи и схващания са близки до Алтусер и Клод Леви-Строс и до източни мислители като Свами Праджнанпад и Кришнамурти. Безспорното му умение да ги популяризира прави трудовете му достъпни за широка читателска аудитория и едновременно с това изключително увлекателни.

В "Морален ли е капитализмът?", чието подзаглавие "В условията на глобална криза" е по-скоро уточняващо допълнение към този въпрос, Андре Конт-Спонвил предлага интересен и оригинален анализ, като акцентира върху необходимостта от лична отговорност при взимането на решения и поемането на отговорност в професионален, морален и политически аспект.

Книгата е създадена на базата на поредици от лекции, изнесени от автора в няколко университета, а основната й цел е да представи пределно ясно два различни подхода към поставения в заглавието ù въпрос. Нещо повече – самият автор я определя като несъвършена, но и споделя надеждата си тя да допринесе за развитието на дебата, засягащ икономическата система на капитализма.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите книгата ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.