3 изненадващи ползи от студения душ

Pinterest LinkedIn +

Студен душ – това е последното, което би ви хрумнало, нали? Особено в този период на годината.

И все пак си заслужава да се замислим дали пък да не го правим от време на време. Разбира се, в името на здравето. Ако мисията ви се струва невъзможна, може би ще успеем да ви амбицираме с факта, че всъщност топлият душ е само екстра, с която през по-голямата част от човешката история хората не са разполагали...

Ако и това не е достатъчно силен аргумент да се откажете от топлия душ поне веднъж седмично, тогава просто редувайте топла със студена вода - ефектът е почти същият.

Вижте трите чудеса, които студената вода прави с тялото ни.

Изгаря мазнини

В тялото ни има два вида мазнини - бяла и кафява мастна тъкан. Бялата е тази, която всички искаме да елиминираме. В случаите, в които приемаме повече калории, отколкото тялото ни може да изразходва, те се съхраняват именно под формата на бяла мазнина. Тя най-често се трупа в областта на талията, врата и бедрата.

Задачата на кафявата мастна тъкан е да генерира топлина, която поддържа телесната температура. Тя се задейства при силен студ и изгаря калории, за да стопли тялото, а това от своя страна води до сваляне на излишните килограми. Според последни проучвания в областта ниските температури увеличават до 15 пъти скоростта на метаболизма на кафявата мастна тъкан.

Понижава риска от възпаления след тренировка и вдига тонуса


Хората, занимаващи се активно със спорт, често вземат леден душ след тренировка, за да понижат риска от възникване на възпаления. Естествено, не е нужно да сте атлети, за да се възползвате от тази практика. Ще се почувствате значително по-добре, ако след усилена физическа дейност през деня или след енергична тренировка, подарите на тялото си студен душ. Когато той облее тялото, дишането става по-дълбоко, защото тялото се опитва да се стопли чрез приема на повече кислород. В същото време се учестява и сърдечната честота, а ускореното движение на кръвта засилва тонуса ви, благодарение на което ще се почувствате ободрени и освежени.

Поддържа здрави и красиви косата и кожата ни

Според дерматолози горещата вода изсушава кожата, а студеният душ ограничава появата на акне, свива порите и в същото време ги предпазва от запушване. Ефектът върху косата също е изключителен – студената вода затваря кутикулите, а това предпазва скалпа от бързо замърсяване.

Първите няколко пъти само променяйте температурата на водата – сменяйте от топла на студена на всеки 20 секунди.

Сподели.