2013 NME Awards - номинираните

Pinterest LinkedIn +

Rolling Stones, Haim, Tame Impala и M.I.A. оглавиха списъка с претендентите за тазгодишните награди на NME, генериран на базата на вота на публиката. Британската медия ще връчи статуетките си за 16-ти път (от рестарта на церемонията през 90-те) на 27 февруари в The Troxy в източен Лондон, като освен изброените номирани в различните категории са Дейвид Бауи, Frank Ocean, Jake Bugg, Arctic Monkeys, Pussy Riot и др.

Скандалната руска феминистка пънк банда, чиито основни членове Екатерина Самуцевич, Надежда Толоконникова и Мария Альохина получиха двугодишни присъди лишаване от свобода за своя пънк-молебен в московска катедрала, е номинирана в категорията Музикално събитие на 2012 г.

В същата са поставени и Rolling Stones, които отбелязаха 50-тата си годишнина през 2012 г. със серия от събития и рилийзи, в това число напълно разпродадено турне и компилация, включваща нов запис. Те са претенденти за статуетки и в категориите Най-добра банда на живо, Най-добра книга и Най-добър музикален филм (за Crossfire Hurricane).

Останалите събития, включени в гореспоменатата категория, са завръщането на Дейвид Бауи, който ненадейно издаде нов сингъл в началото на 2013 г. и подготвя нов албум с премиера през март, концертът на Stone Roses на Heaton Park, тайният сет на Green Day на Reading Festival и церемонията по откриването (но не и по закриването) на Летните олимпийски игри.

Освен в логичната категория за Най-добра нова банда Haim ще участват в надпреварата за Най-добро видео и Най-добро парче с първия си сингъл - Don't Save Me. Изцяло момичешката група е американска, но вече получи сериозно признание на Острова, в подкрепа на което е достатъчно да се спомене първото й място в класацията на BBC – Sound of 2013.

Австралийците Tame Impala са номинирани за Най-добра интернационална банда, където се изправят срещу много сериозна конкуренция в лицето на The Killers, The Black Keys, Odd Future, Crystal Castles и Foo Fighters, Най-добро видео и Най-добър албум.

В тази категория – една от водещите на вечерта, победителят ще бъде излъчен между тях, Frank Ocean (Channel Orange), Jake Bugg (Jake Bugg), The Maccabees (Given To The Wild), носителите на Mercury Prize 2012 Alt-J (An Awesome Wave) и The Vaccines (Come Of Age). Две от тези банди – Vaccines и The Maccabees, са преки конкуренти и в надпреварата за титлата Най-добра британска група наред с Arctic Monkeys, Kasabian, Biffy Clyro и The Cribs.

Номинациите на M.I.A. са в категориите Най-добро парче, видео и химн на дансинга (за хита й Bad Girls) и най-добър Twitter. Останалите претенденти в последната са Muse (@muse), Fred Macpherson, Spector (@fredmacpherson), Theo Hutchcraft, Hurts (@theohurts), Alana Haim, Haim (@babyhaim) и Wiley (@EskiDance).

Победителите в почти всички категории ще бъдат определени отново чрез онлайн вот, който вече тече в интернет изданието на NME и не е териториално ограничен.

Сподели.