17-годишна ученичка от София спечели конкурса "Аз в Европейския съюз"

Pinterest LinkedIn +

17-годишна възпитаничка на класическата гимназия в София спечели арт конкурса "Аз в Европейския съюз", организиран от Делегацията на Европейската комисия в България. Награждаването на победителите се проведе на специална церемония вчера (10 октомври), в София ленд.

След тричасови дебати журито, в което участваха певецът Владимир Ампов-Графа, Роро от телевизия ММ, представители на Делегацията на ЕК, неправителствени организации и журналисти, гласува най-висока оценка за есето на Юлия Роне. Ученичката спечели в оспорвана надпревара с близо 70 други участници, изразили в музика, визия и текст своето виждане по темата.

Заради документални проблеми обаче победителката не успя да се възползва от голямата награда на конкурса - двуседмично пътуване в нова страна-членка на ЕС. По регламент наградата отива при втория в класирането – 18-годишната плевенчанка Гергана Матова, която участва в конкурса с компютърен колаж под формата на пощенска марка.

Тя ще прекара две седмици в Словакия в семейство с неин връстник, а престоят й ще бъде заснет и излъчван във формат риалити шоу по телевизия ММ в продължение на месец. Освен ежедневните живи включвания, най-интересното от нейното "пробно членство" в Европейския съюз ще бъде излъчено в рамките на пет епизода през ноември.

Избрани от журито 15 творби скоро ще могат да бъдат разгледани и на специално разработения за кампанията сайт с новия .eu домейн - www.nadprevara.eu в секцията "Победители".

Сподели.