10 страхотни екстри към къмпинг оборудването ви за легендарни приключения в планината

Google+ Pinterest LinkedIn +

Колко прехода, успешно преодолени планински маршрута и нощи под открито небе имате зад гърба си? Как бихте определили нивото си (защото във всеки вид човешка дейност има степени на придобит опит и усъвършенстване), разглеждайки обективно туристическите си умения? Смятате ли, че притежавате всичко необходимо, за да извлечете максимума от приключенията си сред природата, като оставим настрана личностните качества?

В случая става дума за друг също толкова съществен компонент на планинарството като спорт, хоби и страст, а именно – екипировката. И ако на този етап не сте съвсем сигурни какъв отговор да дадете, разполагайки с предоставената в следващите редове информация бихте могли да установите какво ви липсва и най-важното – от къде можете да си го набавите само с няколко клика, пазейки силите си за планината!

Тъй като сме в разгара на лятото, този топ 10 има за цел да попълни "инвентара" на всички вас, които планирате изкачване и пребиваване в планината в топлия сезон. Да, поне откъм дрехи, между най-дългият ден през годината и есенното равноденствие багажът олеква, но ако искате да се оборудвате по най-добрия възможен начин, редуцирането на обема и теглото му наполовина не би трябвало да е отправната ви точка, когато се готвите за лятно приключение.

И все пак, малките размери и минималното тегло са сред отличителните характеристики на почти всички продукти, които ще ви предложим в следващите минути...

1,2 или повече – няма риск да вземете повече фенерчета, отколкото са ви необходими, още повече ако не разполагате с такова, което да работи без батерии. С тегло от едва 28 грама и механичен начин на захранване с енергия (чрез динамо), Geonaute е незаменим инструмент, който на практика няма да усетите, че носите със себе си.

Да имате повече от един спален чувал също е опция, още повече ако очаквате дъждовно време и вашият мултифункционален и лек спален чувал (тегло <1 strong="">Arpenaz 20° Basic е компактен и бързосъхнещ, осигурявайки комфорт при температури около и над 20 градуса.

Купи спален чувал за къмпинг Arpenaz 20° Basic от ТУК


… и да го комбинирате с Forclaz M200 – почти наполовина по-лек дюшек от пяна с алуминиев слой, предпазващ го от пробиване. Удобството от поставянето на такъв под спалния ви чувал не подлежи на съмнение, а качественият сън, по време на който тялото релаксира пълноценно, е нещо, с което не бива да правите компромис.

Освен за удобството на съня е добре да помислите и за комфорта си по време на хранене. Вариантът да вземете със себе си къмпинг сет от маса и столове отпада тогава, когато смятате да се предвижвате на дълги разстояния пеш, носейки пълното си "бойно снаряжение" на гърба си. Трябва ви нещо леко, практично, предлагащо достатъчно голяма площ както за сервиране на храната, така и за удобно позициониране покрай нея. Да, разбира се, и за партия табла, бридж-белот и прочее настолни и/или хазартни забавления.

Тази тъкана постелка Arpenaz Quechua е право в целта, още повече, че след като се сдобиете с нея, ще можете да я използвате за пикници в парка и плажни сиести, възползвайки се от предимството на непромокаемото й покритие.

 


С капацитет от 750 мл и удобна дръжка за захващане, тази туристическа манерка ще ви осигури жизненоважната хидратация в продължение на часове, като ви позволява да следите оставащото количество вода благодарение на мерителните линии. Тя е направена от полипропилен (без съдържание на вредни вещества, каквито има в оргомен процент от изделията за съхраняване на храна и напитки) и празна тежи малко над 100 гр.

Купи бутилка за преходи Quechua от ТУК

А защо не вземете две? Ще им намерите място в двата странични мрежести джоба на тази 20-литрова раница, с която е хубаво да разполагате като допълнителна или основна тогава, когато поемате на по-кратки преходи (с продължителност от няколко часа до един ден). Заедно с цената и теглото й, другото й голямо предимство е проветривият й гръб с вентилираща система Air Cooling.

Благодарение на него можете да забравите за "сауна" ефекта на обикновените раници, след чието носене, особено в топло време, човек олеква, губейки течности откъм кожата на гърба си.


Говорейки за дрехи, не бихте искалите да тръгнете за където и да било без яке с Novadry технология за предпазване от вятър и влага. Базовият вариант за мъже Rain-Cut осигурява максимална защита срещу минимална инвестиция и е може би най-лекото и компактно яке (сгъва се и се прибира в специален джоб), което ще откриете на пазара.

Купи мъжко яке за дъжд при преходи Quechua Rain-cut от ТУК

Макар да е предназначено за бягане във ветровито време, поради което има и светлоотразителни елементи, Running Ekiden ще свърши отлична работа на момичетата, потеглили на планински преход или дори само на къмпинг, при това без да натежи нито на гърба ви, нито на бюджета ви.


Нанесете три пъти педята си по права линия, а сега очертайте кръг по така маркирания диаметър. Грамофонна плоча с малко по-голям от обичайния размер? 2 seconds XL 0 изглежда точно по този начин, когато е свит, за да се трансформира по-добре и от аутобот в чудесен заслон с височина в предната част 110 см и широчина 150 см.

Добавете тези 1,5 кг към багажа си, за да си осигурите защита от слънцето, вятър или слаб дъжд навсякъде и по всяко време кажи-речи с едно щракване на пръстите – да, познахте, тези "2 секунди" се отнасят за времето, необходимо за разпъването на заслона.

Купи заслон Quechua 2 Seconds 0 от ТУК

Подобно на фенерчетата, с които започнахме този списък, челникът има много приложения не само в планината и след като го добавите към инвентара си с полезни вещи, единственият въпрос, който бихте си задали, свързан с придобиването му, ще е защо не сте го направили по-рано. ONnight 50 Geonaute идва с 2 батерии AA-LR06, осигуряващи до 30 часа захранване на светодиода от 17 лумена с достъпност на осветяване 15 метра.

Акцентирайки още веднъж върху високата ефективност и минималните обем и тегло на дотук изброените пособия, с които ще издигнете планинските си приключения на следващо ниво, не ни остава нищо друго, освен да ви предложим ултимативния подслон. Той е с капацитет четирима души (максимално удобство за трима), непромокаемост 200 мм ВС/час и изключителна здравина на конструкцията.

Arpenaz Family 4.1
впечатлява както с обема си – близо 6 кв.м, или почти колкото прочулия се в социалните мрежи миниатюрен апартамент от 8 кв.м в Париж, така и с бюджетната си цена. А ако не искате да заемате излишно място от палатката с багажа си, ето ви още едно добро приложение на споменатия по-горе заслон.

Сподели.