10 съвета за избор на копирайтър за уебсайт

Pinterest LinkedIn +

Имате професионално изработен уебсайт. Харесва ви как изглежда и навигацията работи добре. Сега имате нужда от писменото съдържание. В крайна сметка снимките са хубави, но текста е това, което убеждава посетителя да стане клиент. Имайте предвид тези 10 съвета, когато избирате копирайтър за вашия уебсайт.

  1. Разгледайте неговия уебсайт .

Разгледайте услугите на копирайтър на неговия уебсайт и преценете дали той може да отговаря на вашите нужди. Вижте как се представя той. Прочетете неговите страници. Харесвате ли неговия стил на писане? Чувствате ли връзка с него?

Искате да изберете копирайтър, който ще създаде изключително копие на уебсайт, което описва вашите продукти и услуги по увлекателен начин.

Създаването на онлайн съдържание за уебсайт може да бъде дълъг процес, особено ако планирате да имате голям уебсайт с много страници или сложна функционалност. Искате копирайтър, с когото ще ви е приятно да работите, или процесът ще бъде труден и стресиращ.

  1.   Поискайте да видите мостри от неговия копирайтинг за уеб сайт.

Всеки копирайтър на уебсайт трябва да може да ви предостави връзки към уебсайтове, които е написал. Надникнете.

Харесвате ли примерите му за писане? Копието лесно ли се чете? Ангажиращо и убедително ли е? Кара ли ви да искате да предприемете действие?

Уверете се, че четете думите на копирайтъра, а не просто оценявате уебсайтовете въз основа на техния дизайн и снимки.

Освен това попитайте копирайтъра дали се чувства удобно да пише за вашата област. Някои копирайтъри са специалисти, които могат да пишат по почти всяка тема, докато други имат специалности. Например, ако имате технологична компания, ще искате копирайтър, който разбира и харесва писането на високотехнологични текстове.

  1. Потърсете в Google копирайтъра на уебсайта .

Може да намерите статии или публикации в блогове, които той е написал, които ще ви дадат повече представа за неговите способности. Можете също така да го намерите споменат в сайтове за обратна връзка, които включват услуги за писане на текстове.

Всъщност е страхотна идея да търсите в Google всеки доставчик, с когото планирате да работите, включително копирайтъри, уеб дизайнери, програмисти и други. Четенето на отзиви може да ви помогне да изберете най-добрите доставчици на услуги.

  1.   Попитайте го дали има отзиви от клиенти.

Много копирайтъри на уебсайтове публикуват коментари от своите клиенти направо на собствения си уебсайт.

Въпреки че вероятно ще намерите само положителна обратна връзка, коментарите на клиентите ще ви дадат по-добра представа за силните страни на автора. Ако той няма препоръки за споделяне, можете да поискате референции от клиенти. Той може да е в състояние да ви предостави писмени изявления или информация за контакт на неговите клиенти за копирайтинг, на които след това можете да се обадите или да изпратите имейл.

  1. Говорете с копирайтъра на уебсайта .

В идеалния случай не трябва да разчитате само на имейл. Искате добавената комуникационна стойност, която идва чрез глас. Повечето писатели няма да искат да се срещнат лично, защото не е ефективно време, но едно телефонно обаждане би било полезно за всички.

Определете по време на разговора дали смятате, че копирайтърът слуша и разбира вашите изисквания. Усещате ли връзката? Изглежда ли уверен, че може да върши вашата работа? Звучи ли ентусиазиран от вашия проект?

Наемането на копирайтър на свободна практика е подобно на наемането на служител. Вие ще искате да изберете някой, чиято личност се съчетава с вашата и който е толкова отдаден на създаването на качествена работа, колкото и вие.

  1.   Поискайте оферта за проект за копирайтинг на вашия уебсайт .

Хонорарите за копирайтър винаги са фактор, така че, разбира се, ще искате да поискате тарифите й за копирайтър. Цената обаче не трябва да бъде единственият ви приоритет.

Евтиният копирайтър вероятно не е най-добрият копирайтър. Може да му липсва опит или може да не разбира нюансите на писането на маркетингови текстове. Копирайтингът е област, в която обикновено получавате това, за което плащате. А изключителният писателски талант си струва всяка стотинка.

По-добрият подход за оценка на ставките на копирайтър е търсенето на стойност. Смятате ли, че закупуването на професионални услуги от този копирайтър ще бъде добра цена? Ще получите ли добра ROI?

Не забравяйте, че доброто копие трябва да ви носи пари, като генерира продажби и изгражда вашата марка. Не се опитвайте да спестите няколко долара от текст, който в крайна сметка няма да доведе до желаните резултати.

Можете да пишете на Момчил Марчев, той е професионален копирайтър и ще ви помогне.

  1.   Напишете параметрите на вашия проект.

Най-добрият начин да гарантирате, че вашите очаквания са изпълнени, е да ги заявите ясно или дори да ги опишете в писмена форма. Копирайтърите на уебсайтове не четат мисли. Те знаят само толкова, колкото им кажете.

Въпреки че не искате да затрупвате вашия копирайтър с ненужни подробности, даването му на представа за голямата картина може да му помогне да разбере целите ви и как произведението от тях ще се впише в маркетинговия микс на организацията.

Кажете на вашия копирайтър ключовите точки, на които трябва да наблегне, аудиторията, към която искате да се насочите, вашия процес на продажба и призива за действие (какво искате посетителят да направи, след като прочете копието на уебсайта ви)

  1.   Поискайте писмено споразумение, което описва услугите за копирайтинг, които тя ще предостави. 

Както се предлага в точка #7, поставянето на термини в писмена форма намалява вероятността от недоразумение. Вашият копирайтър трябва да е щастлив да състави предложение, което излага точно какво включва проектът на уебсайта, какво копие ще предостави и графика на проекта, тарифите за копирайтинг и условията за плащане.

  1.   Осигурете на вашия копирайтър цялата основна информация, от която се нуждае.

Не се сдържайте. Споделете вашата маркетингова стратегия, така че той да разбере вашите цели. Говорете за вашия целеви клиент.

Кажете на вашия копирайтър за вашата маркетингова стратегия, така че тя да разбере голямата картина.

Копирайтърът на вашия уебсайт също ще иска да се запознае с вашия продукт или услуга. Ако някой във вашата организация може да предостави информация, предложете да се състои конферентен разговор.

Ако имате писмени материали по вашата тема, споделете ги с него. Ако имате конкретни конкуренти, които се опитвате да победите, насочете вашия копирайтър към техните уебсайтове. Колкото повече вашият копирайтър знае и разбира за вашия бизнес, продукти и услуги, толкова по-добра работа ще може да върши той с вашето уеб съдържание.

  1.   Доверете се на професионалиста.

Ако наемате професионален копирайтър на уебсайтове, бъдете възприемчиви към неговите идеи. Той се опитва да помогне. Разбира се, никой не познава вашия бизнес по-добре от вас, но той може да предостави обективна външна гледна точка.

Той може също така да ви даде полза от неговия опит в работата с други клиенти на техния уебсайт. Това не означава, че трябва да приемате всяка идея без съмнение, но обърнете сериозно внимание на неговите предложения и препоръки.

Ако следвате 10-те съвета, дадени по-горе, вероятно ще имате добър опит в избора и работата с професионален копирайтър на уебсайтове.

Едно последно предупреждение. Уверете се, че очакванията ви са реалистични. Копирайтърите на уебсайтове са ковачи на думи, а не магьосници. Те не могат да накарат лош продукт да се продава или лошо управляван бизнес да бъде печеливш. Копирайтингът е само един елемент, макар и важен, който може да помогне на бизнеса да успее.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.