10 съвета при избора на картина за дома

Pinterest LinkedIn +

Бумът на ново строителство и покупките на имоти през последните години отново набират сила, а какво по-хубаво от създаването на уютна и стилна обстановка в новия ни дом?

В този материал с помощта на колегите от Benchtalks.com сме се постарали да подготвим един кратък наръчник от съвети, който обобщава по-важните моменти при избора на подходящите картини за декорация на стените у дома. Разбира се, не забравяйте, че винаги трябва да се водите от вашето лично усещане и вкус към този тип произведения на изкуството. Нашата работа е просто да ви помогнем с няколко насоки.

Ето ги и тях:

- Започнете да търсите картини за стените вкъщи едва след като сте приключили с окончателното наместване на мебелите. Така ще бъдете наясно с колко място разполагате и колко големи картини да търсите.

- Едноцветните и светлите стени винаги са най-добрият фон, на който да поставяте картини. Ако стените в стаята ви са ярки и искрящи, картината ще изгуби своя чар и няма да може да изпъкне.

- Най-подходящите места за окачане на картини са над спалнята или дивана, както и там, където ще се виждат още с влизането в стаята.

- Директната слънчева светлина може да влияе зле на картините ви.

- Хубаво е осветлението в стаята, където ще имате картини, да е меко и ненатрапчиво. Възможно е прекалено силната светлина да създава отблясъци върху картините, а това пречи на възприятията.

- Ако разполагате с по-голямо пространство, не се колебайте да заложите на композиция от картини в различни размери. И обратното – в случай че сте ограничени от към свободно място и имате много мебели, не се нахвърляйте върху твърде големи картини, защото без да искате, ще създадете усещане за претрупаност.

- Ако цветът на стената преобладава в избраната от вас картина, сложете рамка, която да контрастира.

- Пейзажните картини и тези с цветя обикновено са подходящи за традиционно обзавеждане. Ако домът ви обаче е в по-модерен стил, абстрактните творби са тези, които ще паснат по-добре.

- Помнете, че изборът на картина много прилича на влюбването от пръв поглед. Всяка подбрана картина ще носи в дома ви същото настроение, което сте усетили, когато сте я видели за първи път. 

Сподели.