10 роли, с които Крисчън Бейл стигна до върха на Холивуд

Pinterest LinkedIn +

The Big Short е поредната стъпка напред за Крисчън Бейл. Което, ако се замислите, вероятно е трудно, тъй като той вече е на върха. А, знаете, от върха има само един път – надолу. По пътя нагоре обаче Бейл не се е поддвал на изкушението да прави бързи, лесни и безсмислени филми за пари, а точно обратното: подбира внимателно ролите си и влага всичко в тях. Ето 10 от образите на Крисчън Бейл, с които той стигна там, където е днес.

Брус Уейн/Батман в The Dark Knight (Черният рицар)

Безспорно овациите в The Dark Knight обра покойният Хийт Леджър в ролята на станалия легендарен Жокер.

Въпреки това Крисчън Бейл доразвива героя си Брус Уейн в още по-голяма дълбочина, продължавайки оттам, където го остави в първата част. Последната част от трилогията пък му даде перфектния завършек.

Патрик Бейтман от American Psycho (Американски психар)

Колкото и добри роли да има един актьор, рядко някоя от тях може да се сравнява с тази на интелигентния и харизматичен злодей Патрик Бейтман.

Нареждайки се до други класически антагонисти като Тайлър Дърдън (Fight Club) и Алекс Деларж (A Clockwork Orange), Бейтман ни привлича със своята абсурдна харизма – същата, с която привлича и жертвите си.

Алфред Бордън от The Prestige (Престиж)

Героят на Крисчън Бейл в магическата драма на Кристофър Нолан е една от най-подценяваните роли на актьора. Двамата с Хю Джакман правят изключително представление, като безспорно играта на Крисчън открадва шоуто.

След ролята му в Batman Begins Крисчън Бейл вече е свикнал със стила на работа на Нолан и заедно те успяват да доусъвършенстват екипа си.

Джон Престън в Equilibrium (Равновесие)

В излезлия през 2002 г. футуристичен екшън Крисчън Бейл влиза в ролята на безмилостния убиец на правителството Джон Престън. Филмът е много подценяван и в повечето случаи дори не е забелязван поради слабата си рекламна кампания.

Въпреки това Бейл изиграва едно от най-добрите си превъплъщения, като героят му печели симпатии не заради друго, а заради човечността, която актьорът влага в характера на персонажа.

Джим "Джейми" Греъм в Empire of the Sun (Империята на слънцето)

Ролята на Джейми Греъм е и голямото начало за Крисчън Бейл. Избран между хиляди деца, той изиграва главната роля във военната драма, режисирана не от кой да е, а от самия Стивън Спилбърг, изградил си отдавна име на един от големите режисьори в киното.

Изпълнението на едва 13-годишния тогава Бейл е изключително въздействащо и той лесно може да бъде нареден сред най-добрите деца-актьори.

Тревър Резник в The Machinist (Машинистът)

Едно от нещата, характерни за работата на Бейл, е пълното му отдаване на ролите, които играе, включително и физическите трансформации. За да пресъздаде героя си Тревър Резник – страдащ от инсомния механик – Бейл смъква цели 30 кг.

Преобразяването му е толкова шокиращо и запомнящо се, че засенчва самата роля, а Бейл, както обикновено, играе безупречно и прави филма от 2004 г. един от най-добрите трилъри.

Дики Еклънд в The Fighter (Боецът)

През 2009 г. Крисчън Бейл изиграва една от най-високо оценените от критиката роли – тази на бившия боксьор Дики Еклънд във филма The Fighter на Дейвид О. Ръсел.

Както и в The Machinist, актьорът претърпява сериозна трансформация, като отслабва значително за снимките. Макар на моменти да не е особено интересен, филмът е добре режисиран, а играта на Бейл му спечелва така желания и отдавна заслужен Оскар.

Дитер Денглър в Rescue Dawn (Зората на спасението)

С ролята си на американския пилот Дитер Денглър в лентата Rescue Dawn, базирана на истински случай, Крисчън Бейл пренася на екран история за силата на човешкия дух и непримиримостта пред робството.

Организирайки бягство по време на военнопленничество в Лаос, героят му повежда група съкилийници към свободата, като пътят не е лек.

Дан Еванс в 3:10 to Yuma (Ескорт до затвора)

В римейка на класическия уестърн от 1957 г. 3:10 to Yuma Крисчън Бейл затвърждава позициите си като една от големите звезди на американското кино. Партнирайки си с Ръсел Кроу, той има тежката задача да бъде "добрият" до злодей, когото всички харесват.

Филмът е от най-добрите жанрови филми за последните години и ако харесвате Бейл, то със сигурност няма да останете разочаровани.

Ървинг Розенфилд в American Hustle (Американска схема)

Втората номинация в кариерата на Крисчън Бейл идва с ролята му на измамника Ървинг в American Hustle. 

За филма той качва килограми и е почти неузнаваем, което не пречи да се насладим и на играта му. Бонусът пък е, че си партнира с фантастични актьори като Дженифър Лоурънс, Джеръми Ренър и Ейми Адамс.

Сподели.