10 полезни свойства на меда

Pinterest LinkedIn +

Медът е един от най-старите подсладители и задължителен за всяка кухня продукт. Този "нектар на боговете" не само е много вкусен, но и притежава куп полезни за човешкия организъм свойства.

Медът дава на тялото ви голям прилив на сила и енергия, тъй като е източник на въглехидрати. Преди или по време на тренировка хапнете една лъжица мед. Освен че ще помогне за издръжливостта ви, това ще предотврати и умората в мускулите.

Медът може да поддържа нивото на кръвната захар. Глюкозата в него ни дава много енергия.

Медът е с високо съдържание на антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на риска от някои видове рак и сърдечно-съдови заболявания.

Медът има антибактериални свойства, които стимулират имунната система. Според проучване в меда има ензими, които унищожават някои вредни микроби.

Медът намалява кашлицата и дразненето в гърлото. Особено полезен е медът от елда. При изследване е доказано, че еднократна доза от този мед е толкова ефективна, колкото сироп за кашлица.


Медът има способността да лекува рани и изгаряния. Учените смятат, че това е свързано с изсушаващия ефект на простите захари, комбиниран с антибактериалната природа на меда.

Медът съдържа няколко пробиотични бактерии - 6 вида лактобацили и 4 вида бифидобактерии.

Според аюрведическата медицина медът има способност да прониква в най-дълбоките тъкани на тялото и по този начин помага за подобряване на зрението, загуба на тегло, лечение на импотентност и преждевременна еякулация, проблеми с пикочните пътища, бронхиална астма, диария и гадене.

Благодарение на своите антибактериални качества медът е изключително полезен за кожата, особено когато се използва с други съставки. Той е хидратиращ и подхранващ, а антиоксидантите в него може да забавят стареенето на кожата.

Според някои диетолози две супени лъжици мед преди лягане могат да помогнат при изгарянето на мазнини от тялото ви докато спите. Това обикновено действа в комбинация със здравословен хранителен режим и тренировки.

Сподели.