10 недооценени класически рок групи

Pinterest LinkedIn +

Има групи и групи. Никой не отрича качествата на музикантите в една група, просто понякога има банди, които се извисяват над другите.

Не всички изпълнители са еднакво харесвани и популярни. Не всички могат да са като Beatles, Rolling Stones, Doors, Queen, Rainbow, Deep Purple и още куп такива великани. Но има изпълнители, появили се сравнително по едно и също време, и все пак не са за всеки. Но както е и в живота, "това не е лъжица за всяка уста".

Често групите не са оценявани правилно и според качествата им просто защото масата не разбира музиката им. Да вземем например една прекрасна българска група - Нова генерация. Група, за мен велика, но уви – неразбрана от много. И все пак все още има хора, които ги оценяват по качества и цялостен музикален принос. За сметка на това Щурците (още една невероятна група) е обичана от поколения българи. По-проста музика, по лесно-смилаема, по-достъпна.

Какво да кажа за "отритнатите" от обществото групи, които си имат своите фенове и никога няма да достигнат величието на други? Сещам се за Eagles по повод скорошната смърт на Глен Фрей (Glenn Frey), основателя на групата, известна на всички ни с песента Hotel California. И всичко свършва дотук. Макар групата, създадена през 1972 г., със своите 8 студийни албума да стъпва в Залата на славата през 2001 г., все пак си остава не така масово разпространена. Една песен не е всичко.

Lynyrd Skynyrd например, също една страхотна американска рок група, основана през 1966 г., има своята слава, но за съжаление в сянката на големите групи. И те са вписани в Залата на славата, но първата асоциация с тях е Sweet Home Alabama и ако попитате който и да е фен на хубавата музика, няма да се сети за втора тяхна песен на момента.

Def Leppard, които станаха и останаха известни със Pour Some Sugar On Me, също са една от многото недооценени групи. А пък албуми си имат – 12 са.   

Следващите групи, които ми идват на първо четене, са Status Quo, Styx и Warrant. И трите групи са основани горе-долу по едно и също време. И трите са известни с по песен-две. Всички свързваме Status Quo с една песен – In the Army Now, Styx – с Boat On The River и Warrant – с Cherry Pie. Само информативно, Status Quo е група с 37 албума. Има своя потенциал, но не й е обърнато достатъчно внимание от масовата публика.

Journey са също една голяма, гениална и недооценена група. С уникалния глас на Стив Пери (Steve Perry) групата става известна, но не дотолкова, че да бъде като "останалите".

Van Halen и Toto! Големи имена, големи музиканти. Също групи с голяма музикална история зад гърба си, но никога не достигнали така мечтаното световно величие.

За една от най-недооценените групи смятам Steel Heart (на снимката). Група със страхотен потенциал, но неизползван докрай.

Музиката е създадена, за да бъде слушана. Всеки стил, всяка група си имат своята аудитория. За съжаление, хората сме научени да не оценяваме по качества и творчество, а сме като стадо. Каквото слушат другите – това слушаме и ние.

Все още не сме се научили да изграждаме собствения си музикален вкус и да имаме обективно мнение и за групи, които не слушаме толкова много. Не трябва да отричаме творчеството на артистите, защото те са вложили много в това и ние им дължим поне уважението.

Сподели.