10 леснодостъпни хижи през зимата в България

Pinterest LinkedIn +

Зима наближава, навън ще вали сняг, а сърцето ни ще прескача лудо за природа, тишина, спокойствие и белоснежна чистота. Предлагаме ви 10 планински хижи, до които ще се доберете лесно, ще си починете чудесно и ще се завърнете в шумното ежедневие като току-що родени.

ВИЖ ОЩЕ: Garmin fenix 3 – Кралят на ръчните GPS тракери

Хижа "Добрила"

Разположена е в Националния парк "Централен Балкан", на седловината между връх Добрила и връх Амбарица. През по-голямата част от годината до хижата се стига благодарение на седалкова въжена линия от град Сопот до междинната лифтова станция, откъдето се тръгва на север-северозапад. През зимните дни, ако лифтът не работи, извозването на туристите става със снегоход "Ратрак" от втора станция на въжения лифт. Хижата разполага с 50 места, ресторант, вътрешен санитарен възел с бани и гостоприемни хижари. Сутрешните снежни изгреви ще ви заредят с положителни емоции за целия ден. При благоприятни зимни условия и добра екипировка, разходка можете да направите до хижите "Дерменка", "Незабравка", "Амбарица", "Васил Левски" и "Тъжа", както и до върховете Ботев и Амбарица.


Хижа "Партизанска песен"

Хижата се намира в местността "Узана", разположена в Централна Стара планина, на 25 километра от град Габрово. До хижата се стига по асфалтов път, който е проходим целогодишно. Изходна точка е град Габрово. Тук ще ви посрещне хижарката Галя с широка усмивка и топла супа от гъби или коприва. Хижа "Партизанска песен" е изходен пункт за хижите "Узана" и "Мазалат".


Хижа "Гоце Делчев"

Ще ви разходим до Пирин планина и хижа "Гоце Делчев", която се намира само на 10 километра по асфалтов път от град Добринище. От хижата могат да се предприемат леки еднодневни излети до близките забележителности: Високата ела, местностите "Мочарата" и "Чатърлъка". По-смелите могат да се разходят до хижа "Безбог".


Хижа "Безбог"

Хижата е разположена в подножието на връх Безбог край Безбожкото езеро на височина 2236 м. До нея можете да стигнете за около 35 минути с лифт от хижа "Гоце Делчев". Тук ще се насладите на невероятна панорама към високи планински върхове. Мястото е подходящо както за любителите на снежните спортове, така и за хора, които просто искат да си починат от шумния град. При благоприятни зимни условия можете да се разходите до Попово езеро, връх Безбог, заслон "Тевно езеро", връх Полежан, Кременски езера, връх Орловец и Самодивски връх.


Хижа "Хайдушка песен"

В община Троян се намира село Чифлик, което е изходен пункт към хижа "Хайдушка песен". По асфалтов път лесно можете да стигнете до хижата целогодишно. Пътят върви срещу течението на река Бели Осъм и едва накрая се отклонява по долината на Рогачева река и стига до хижата. При наличие на благоприятни условия и ентусиазъм можете да посетите хижа "Козя стена" и местността "Беклемето".  


Хижа "Мальовица"

Отиваме в Рила планина. Тръгваме от село Говедарци по асфалтов път до ЦПШ (Централна планинска школа), откъдето поемаме към хижа "Мальовица". Районът е идеален за алпинизъм и ски. Гледката от хижата към връх Мальовица ще спре дъха ви. Съседните туристически обекти, които можете да посетите, са Страшното езеро, заслон "БАК", върховете Злия зъб, Ловница и Мальовица. Бъдете внимателни и проучете добре атмосферните условия, преди да тръгнете на поход. Рила е величествена, но може да бъде и опасна. 


Хижа "Хубавец"

От град Карлово по маркирана пътека може за около 2 часа пеша да се стигне до хижа "Хубавец", която се намира при водослива на р. Малката река и р. Голямата река. Хижата е сгушена в гората, съчетава в себе си уют и романтика. Съседни туристически обекти са хижите "Балкански рози", "Васил Левски" и върховете Ботев и Голям Купен.


Хижа "Плевен"

От квартал "Видима" на град Априлци се тръгва на юг по шосето и се се стига до ВЕЦ "Видима" и за около час в зимни условия – до хижа "Плевен". Хижата е гостоприемна, приветлива, кацнала на широко поле в подножието на връх Ботев. Имайте предвид, че на вратата винаги ще ви посрещнат Бела и Карузо (ако не ме лъже паметта) с високо вдигнати лапи. След това идва един безкраен простор от природа. През зимата можете да покарате ски или сноуборд, ако сте по-екстремни, можете да се качите до връх Ботев, а ако сте прекалено изморени от делника, хижата ще ви предложи топлина и добра кухня.  


Хижа "Предел"

Хижата се намира в едноименната местност, разположена югозападно от основното шосе Симитли-Разлог. Целогодишно по асфалтовия път от град Симитли се стига до хижата. Съседните туристически обекти, които можете да посетите, са хижите "Яворов" и "Чакалица".


Хижа "Чумерна"

Намира се на северния склон на връх Чумерна. До хижата можете да стигнете от град Елена по асфалтов път до връхната точка на Твърдишкия проход, както и от град Твърдица по асфалт до връхната точка на Твърдишкия проход. Пешеходният поход до хижата е по маркирана пътека за около час-два в зависимост от физическата ви подготовка и условията.  

Виж още: 

7 хижи с най-прекрасните гледки в България

6 пещери в България, които трябва да изследвате

Сподели.