Зловещите истории, които стоят зад 8 детски анимации на Disney

Google+ Pinterest LinkedIn +

Дори да гледате биографичен филм, винаги имайте едно наум. Защото фактите доказват, че и в най-правдоподобната лента има неточности. Затова ние ви представяме осем истории, които стоят зад едни от най-обичаните Disney ленти.

1. "Пепеляшка"

Версията на Disney: Момиче, което е унижавано от мащехата си, отива на бал, на който се среща с принц. Но трябва да си тръгне пред полунощ, за да не изгуби бляскавата си визия и каляска. Бяга, губи обувката си. Принцът я намира и я пробва на всички дами в кралството, на Пепеляшка ѝ пасва перфектно. Двамата се женят и живеят щастливо.

Оригинална история: В оригинала на Шарл Перо принцът отива в дома на Пепеляшка. Нейната мащеха заръчва на заварените ѝ сестри да си отрежат палците, за да им е по мярка обувката. Планът ѝ не проработва, а влюбените продължават живота си заедно.

2. "Спящата красавица"

Версията на Disney: Принцеса убожда пръста си на вретено и заспива непробудно. Смел принц я спасява с целувка.

Оригинална история: Жан Батиста Базиле е написал, че Аурора не се събужда след сладка целувка, а след раждането на близнаците си. Принцът първо я забременява, по-късно я изоставя, защото е женен. Когато Аурора и децата ѝ пристигат в двореца, съпругата на принца се опитва да ги убие, но кралят успява да я спре.

3. "Красавицата и Звяра"

Версията на Disney: Красавицата е отвлечена от Звяра и заживява в лъскав замък с говореща посуда, докато не осъзнава вътрешната му красота. Целувайки го, тя разваля проклятието.

Оригинална история: Бел убеждава Звяра да ѝ позволи да посети сестрите си за седмица. Когато разбират, че тя живее изключително луксозно, опитват да я убедят до остане по-дълго при тях. Целта им е Звяра да се разяри и да я изостави.

Снимка, публикувана от Julia Hock (@julia_hock) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

4. "Снежанка"

Версията на Disney: Единственото прегрешение на Снежанка било, че е най-красивата в света. Заради това тя е принудена да заживее в гората със седем джуджета. Злата вещица я открива, успява да я отрови с червена ябълка и тя заспива. Принцът я открива и я спасява. Разбира се, двамата заживяват щастливо.

Оригинална история: В приказката на Братя Грим вещицата е била наказана да танцува с нагорещени железни обувки, докато не припада и не умира.

5. "Малката русалка"

Версията на Disney: Ариел, дъщерята на господаря на морето, разменя гласа си за чифт крака. Учи се да използва вилица и търси любовта. Влюбва се в принц Ерик и двамата успяват да победят злото.

Оригинална история: В разказа на Ханс Кристиян Андерсен едно от условията Ариел да получи крака е те да я болят постоянно, сякаш я пробождат с нож. Тъй като болката и съблазняването не вървят ръка за ръка, принцът се жени за друга. Ариел се връща в морето и се превръща в морска пяна.

6. "Мулан"

Версията на Disney: Мулан е млада дама с домашни любимци дракон и щурче. Тя се преструва на момче, защото единственото ѝ желание е да се присъедини към китайската армия в битката им срещу хуните. Тя побеждава и се връща в радостна вкъщи.

Оригинална история: В поемата на Хуа Мулан Китай губи войната. Вождът на противниците позволява на Мулан да живее, но при условие, че живее с него. Мулан бяга, но когато се прибира вкъщи, разбира, че баща ѝ е мъртъв, а майка ѝ е женена за друг. Тогава тя казва: Аз съм жена. Преживях война. Стига ми толкова. Сега искам да съм с баща ми. И се самоубива.

Снимка, публикувана от Ayunda (@yundaww) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

7. "Рапунцел"

Версията на Disney: Рапунцел е красива дългокоса принцеса, живееща в кула. Един ден среща разбойник, с когото преживяват най-различни приключения.

Оригинална история: Когато става на 12 г., вещица я затваря в кула. Единственият начин някой да се добере до Рапунцел е като се изкачи по дългата ѝ руса коса. Скоро принц дочува песента ѝ и решава да се изкачи по кулата. Двамата искат да се оженят. Той се връща при Рапунцел, но вещицата го бута от кулата. Принцът пада, но тръни пробождат очите му. Минават години, те се срещат отново, Рапунцел има две деца, а вълшебните й сълзи му връщат зрението.

8. "Гърбушкото от Нотр Дам"

Версията на Disney: Квазимодо е млад мъж, роден с малформации, който се влюбва в циганка. Той успява да спаси Есмералда от екзекуцията на църквата.

Оригинална история: В романа на Виктор Юго Квазимодо не само че не помага на Есмералда, а и свидетелства срещу нея. Дори става свидетел на смъртта ѝ. После той отива до гроба ѝ и остава там, докато умира от глад. Години по-късно гробът ѝ е отворен е вътре намират два скелета, които не могат да бъдат разделени.


Снимка, публикувана от Matteo Costa (@matte_costa_) на

Сподели.