Затура (Zathura)

Pinterest LinkedIn +

САЩ, 2005, 113'
Режисьор: Джон Фаврю
Сценарий: Дейвид Кеп (по книгата на Крис Ван Алсбърг)
Участват: Джона Бобо, Тим Робинс, Джош Хътчърсън, Франк Оз, Кристен Стюарт и други
Фентъзи-приказка, със субтитри, английски

Независимо че “Затура” не е афиширан официално за продължение на хитовия “Джуманджи” (1995), той следва голяма част от сюжетната линия на предшественика си. Отново имаме деца, които намират магическа игра, която започнеш ли веднъж да играеш, връщане назад няма. Това включва “телепортиране” във времето и пространството.
 
Лентата е базирана върху книгата на Крис Ван Алсбърг и е интерпретирана от сценариста Дейвид Кеп, който има зад гърба си филми като “Джурасик Парк” (1993) и “Мисията невъзможна” (1996). Режисьор на “Затура” е актьорът-режисьор Джон Фаврю, като това е третият му опит в голямото кино.
 
Дани (Джона Бобо) и Уолтър (Джош Хътчърсън) са двама братя, които вечно се конкурират кой ще спечели вниманието на баща им Дан (Тим Робинс – “Изкуплението Шоушенк”, “Мисия до Марс”). Те имат по-голяма сестра – Лиса (Кристен Стюарт – Паник стая), която е тийнейджърка и мрази да се занимава с детските им глупости. След като майка им и баща им се разделят, децата отиват да живеят при него в нова къща.
 
Един ден, когато нямат какво да правят, по-малкият - Дани, намира прашасала детска игра с име “Затура – Приключения в Космоса” в мазето на къщата им. Стартира играта и от специален отвор на кутията й пред него се появява карта с надпис. Там пише, че метеоритен дъжд ще се изсипе над дома им.
 
Без да подозират какво ги чака Дани и Уолтър започват да се редуват да играят и след всеки техен ход да излиза карта с надпис-предупреждение. Неразбирайки как е станало, децата откриват, че къщата им е в открития космос и нещата, който се случват, са пряко свързани със “Затура”. Сполетява ги метеоритен дъжд, напада ги робот, който иска да ги убие, а за капак “замразяват” и сестра си в банята.
 
В един момент получават бонус-карта и на помощ им се притичва Астронавт-спасител (Дакс Шепърд – “Деца на килограм”), който им обяснява сериозността на играта и че ако не успеят да я победят, наистина ще умрат. Нападнати от безмилостни извънземни от планетата Зоргон нещата стават критични за къщата и нейните обитатели. И точно тогава неочаквано астронавтът разкрива истинската си самоличност, чието минало е свързано пряко с братята. Той също е играл на “Затура” преди 15 години и последствията са били ужасяващи.
 
Официален сайт: http://www.sonypictures.com/movies/zathura
 
 
Сподели.