Защо са важни амортисьорите

Pinterest LinkedIn +

Амортисьорите са изключително важна част от окачването и комфорта по време на шофиране или возене в автомобила. Кои са предлаганите видове авточасти и техните цени в онлайн обявите на Carco.bg? Кои грешки на шофьорите правят така, че тези части да се повреждат бързо, и какви са симптомите?

Защо са важни амортисьорите

Представете си, че колата, която карате в момента, няма амортисьори! Вие ще усещате всяка, дори и най-малката неравност на пътя. Това значително ще влоши нивото на комфорт по време на движение, бързо ще разбие носещите авточасти на окачването и вследствие на това автомобилът ще стане неустойчив на завоите.


Предназначението на амортисьорите е:

  • Да осигуряват отлично сцепление с пътната настилка;
  • Да запазят устойчивостта на колата при завоите;
  • Да свързват каросерията с движещите се колела.

Какви видове има

Основно съществуват еднотръбни и двутръбни амортисьори. Те, от своя страна, могат да бъдат хидравлични или газови. Двутръбните представляват вътрешна и външна тръба, вместващи се една в друга. Външната изпълнява ролята на резервоар за хидравличната течност, а върху вътрешната се намира буталото, задвижващо тази течност. Това всъщност са най-често срещаните и най-евтини авточасти днес.

Еднотръбните, както се досещате от името, се състоят от една тръба, във вътрешността на която има две бутала и газ под налягане. В конструктивно отношение двата типа авточасти са много сходни, но еднотръбните могат да бъдат монтирани във всякакво положение.

Кои шофьорски грешки ги изхабяват

Зачестяват случаите, при които младежите се впускат в рисковано агресивно шофиране, преминаване през дупките по пътищата с висока скорост и дрифтене. Това са едни от малкото условия, които значително скъсяват живота на амортисьорите. Друга допускана грешка е попадането на прах и мръсотия през гумените защитни уплътнения, които след време се късат, а шофьорите често ги пренебрегват. 

Претоварването на колата е друга основна грешка, особено ако това е съчетано с преминаване по големи неравности и с неправилно преценена скорост, която "убива" носещите авточасти.

Как да разберем дали е време да ги сменим

Както беше споменато, повредата или липсата на амортисьори в автомобила би довела до значителен спад в устойчивостта и безопасността на колата. Ето защо е важно редовно да следим за изправността на тези важни авточасти. Когато "изпуснат", започват да се чуват различни притропвания при завоите или при неравности. Гумите започват да се износват неравномерно, а вибрациите в купето се увеличават.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.