Защо принцесите на Disney нямат майки?

Pinterest LinkedIn +

Питали ли сте се защо героините на Уолт Дисни са загубили майките си?

Млади, красиви и с ангелски сърца, принцесите са винаги тъжни, а нещастието им в повечето случаи е провокирано най-вече от липсата на най-близкия им човек.

В разговор с Дон Хан (Don Hahn), продуцент на "Красавицата и Звяра", "Цар Лъв" и други легендарни филми на Уолт Дисни, Джесика Рандлоф (Jessica Randloff) от списание Glamour прави опит да стигне до задоволителен отговор на този въпрос.


Пред нея Хан обяснява, че Уолт Дисни отнема живота на майките на своите героини, защото историите, които той създава, са за съзряването – за това, че винаги в живота идва момент, когато човек трябва да поеме своите отговорности.

Посредством смъртта на майката персонажите порастват по-бързо – майката на Бамби, например, бива убита, затова той узрява по-рано; Бел, от друга страна, има само баща, но изгубва и него и остава сама...

Истината за отсъствието на образа на майката в анимационните филми на Уолт Дисни обаче е друга и е по-мрачна и потискаща, отколкото някой би си представил.


След като постига първите си успехи, през 40-те години Дисни купува къща на семейството си, като наема човек, който да я ремонтира преди тяхното нанасяне.

След "ремонта" родителите на Уолт отиват в новия си дом, където обаче все още има теч в пещта, оказал се впоследствие фатален.

По време на първата нощ, прекарана в къщата, майката на твореца умира, оставяйки баща му в критично състояние. Точно както всички герои от своите ленти, Дисни губи майка си и остава половин сирак.


Уолт Дисни никога не коментира случилото се, но болката от фаталния инцидент намира отражение във всичките му следващи произведения.

Така че другия път, когато ви стане мъчно, докато гледате анимация на Дисни, в която любимият ви герой или майка му умират, не плачете.

Все пак това е само приказка...

Сподели.