"Запознай се с малките" - от Де Ниро и Бен Стилър ще оцелее само един

Pinterest LinkedIn +

Преди около 10 години, когато на голям екран се появи първата част от поредицата "Запознай се с…" (Meet the Parents), на масовата публика предстоеше една сериозна изненада – да стане свидетел на резкия завой в кариерата на Робърт де Ниро (Robert de Niro), познат до този момент във всяко едно друго амплоа, само не й комедийно.

И действително, по това време този ход изглеждаше като твърде непремерен риск. Днес обаче едва ли е останала и капка скептицизъм в това отношение, след като за трите си части до момента сагата е спечелила над един милиард долара, с което се затвърди като един от хегемоните в жанра, а ние дори и не можем да си я представим без комичния сблъсък на характери между Бен Стилър (Ben Stiller) и Робърт де Ниро (Robert de Niro).

Именно тандемът между Грег Факър (с буквалния превод: Грег Еблю) и вечно недоволния му отмъстителен тъст Джак Бърнс е в основата и на третата част – "Запознай се с малките" (Little Fockers), но с рокадата на режисьорския стол като че ли ставаме свидетели и на една, на пръв поглед, не особено забележима, но за сметка на това съществена промяна.

За разлика от Джей Роуч (Jay Roach), Пол Вайц (Paul Weitz) винаги е бил почитател по-скоро на леко грубия ситуационен хумор, отколкото на индивидуалните качества (което едва ли е особено изненадващо, ако имаме предвид, че най-популярното му заглавие е "Американски пай") и това си личи осезаемо и в настоящия сикуел на поредицата, който определено е най-смешният от всички досега.

Little Fockers, Запознай се с малките, Робърт де Ниро, Бен Стилър

Да, някои диалози не са изпипани до краен предел, някои персонажи не изглеждат съвсем на място, но като краен продукт, "Запознай се с малките" е точно това, което очаквахме, когато се насочихме към киносалоните – солидна доза забавление. В този аспект не можем да не адмирираме и идеята за иронични препратки към филмови класики като "Кръстникът" (The Godfather) от една страна и от друга, към далеч по-скромни откъм претенции заглавия като "Анаконда".

Далеч по-разнообразен е и актьорският състав - компания на Де Ниро и Стилър вече правят и не по-малко атрактивни имена като Джесика Алба (Jessica Alba) в ролята на убийствено горещ дилър на лекарство за еректилна дисфункция, Оуен Уилсън (Owen Wilson) като богат плейбой и дори Харви Кайтел (Harvey Keitel), изключвайки традиционното присъствие в каста на Тери Поло, Дъстин Хофман (Dustin Hoffman) и Барбара Стрейзанд (Barbra Streisand).

Джесика Алба, Jessica Alba, Little Fockers, Запознай се с малките, Робърт де Ниро, Бен Стилър

Сюжетната линия не предлага кой знае какви изненади – Грег получава възможността най-сетне да подобри отношенията с бруталния си тъст, като за целта трябва да поеме отговорност за бъдещето на цялата фамилия Бърнс. Приемайки присърце задачата, той ще трябва да мине през ада, докато се опитва да спечели одобрението му, преминавайки през кризата на средната възраст, умувайки над редица житейски въпроси и опитвайки се да пребори със сексуалното изкушение в лицето на Джесика Алба (изключително сложна задача, дори и според нас самите).

В крайна сметка "Запознай се с малките" (Little Fockers) е филм, който може и да не претендира за шедьовъра на 2010 година, но със сигурност е достатъчно добър, да прекарате час и половина, искрено забавлявайки се и след това да излезете от салона с широка усмивка на уста. А не е ли и това най-важното за една комедия, в крайна сметка?!


Сподели.