Започва първото сито за Евровизия 2006. Едва 30 български песни са подадени до момента

Pinterest LinkedIn +

На 20-ти януари БНТ спира приема на демозаписи на български изпълнители, желаещи да участват в международния конкурс Евровизия 2006 и стартира първия етап от него. До 4-ти февруари 15-членна комисия ще трябва да определи 24-те, които ще продължат към финалите.

До момента на "Сан Стефано" 29 са пристигнали едва 30 песни на кандидати за участие в 51-вото издание на престижния песенен конкурс, каза за Avtora.com говорител на телевизията. За сравнение, до крайния срок 15 януари, през 2005, когато България участва за първи път на Евровизия, бяха изпратени 104 песни.

БНТ пази в тайна имената на изпълнителите, които са изпратили в редакцията й демоверсии на своите песните. Официалното им оповестяване най-вероятно ще се случи в понеделник (23 януари). "Повечето изпълнители изпращат писмата си в последния момент", казаха от БНТ.

По регламент песните-кандидати трябва да са не по-дълги от 3 минути и да не са комерсиално разпространявани или публично изпълнявани преди 1.10.2005 г.

Както и миналата година вторият кръг на конкурса ще приключи с концерт в зала 1 на НДК, който ще бъде излъчван пряко по БНТ и в който наживо ще бъдат изпълнени 24-те песни, селектирани до 4 февруари. В рамките на телевизионно предаване журито ще одобри финалните 12 песни, една от които ще бъде избрана чрез зрителския вот на 11 март и ще представи България на 18 май в Атина. 

Вече е известен водещият на същинския конкурс, в който ще вземат участие представители на 24 държави. Това е Сакис Рувас, който беше трети на Евровизия 2004 (Истанбул). За водеща е поканена актрисата Дженифър Анистън, която има гръцки корени.

Подробният регламент на конкурса е публикуван в сайта на БНТ

Сподели.