Задава се второ издание на Софийския полумаратон

Pinterest LinkedIn +

На 12 май (неделя) ще се проведе едно от най-атрактивните и масови спортни събития на столицата, включващо "Кауфланд София полумаратон" и безплатното състезание за ученици "RUN4EU". Събитието се провежда за втора поредна година след изключително успешното първо издание, което привлече над 1 500 участници от повече от 20 държави.

Очаква се тази година то да привлече още повече участници и да се превърне в едно най-мащабните състезания по шосейно градско бягане на столицата. Предвидени са дистанции, подходящи както за опитни, така и за начинаещи бегачи, а за учениците – специални безплатни лекоатлетически игри, отборни и индивидуални състезания.

"Кауфланд София полумаратон" включва няколко дисциплини с различни дистанции и условия, сред които: класически полумаратон (21,1 км) и бягания на 10 и 5 км. Основната цел на събитието е да насърчи активния и здравословен начин на живот, както и да се намерят възможни решения на един от най-сериозните проблеми, заплашващи здравето на хората в страната – застоялия начин на живот. Именно заради това се предлага голямо разнообразие на дисциплини, подходящи за всички, които биха искали да изпитат възможностите си, независимо дали са напреднали бегачи, или все още нямат опит в този спорт.

За всички ученици, като част от полумаратона, и тази година ще се проведе инициативата "RUN4EU", която се организира в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент в България. Нейният фокус е активният начин на живот сред децата в училищна възраст в България. "RUN4EU" представлява отворено състезание, в което могат да се включат отделни ученици и училищни отбори. Съревнованието между тях може да бъде на индивидуален принцип на дистанции от 600 метра до 21,1 км или групово, като отборите имат възможност да изминат цялото трасе на полумаратона, разпределено в щафета от по 5 км. Допълнително са предвидени и забавни атлетически игри и предизвикателства, подходящи за всички в ученическа възраст. Състезанията, част от "RUN4EU", са безплатни за учениците, а за участие в тях е необходима предварителна регистрация.

За всички, които възнамеряват да се включат в някое от предстоящите на 12 май състезания или просто имат желание да подобрят начина си на живот и да спортуват повече, се организира серия от безплатни открити тренировки в почивните дни преди "Кауфланд София полумаратон". Те са подходящи както за хората, които искат да направят своите първи стъпки в бягането, така и за напреднали бегачи, желаещи да подобрят техниката и постиженията си. Безплатните тренировки се водят от професионални инструктори по лека атлетика, които демонстрират как се загрява и разпуска, как да се избегнат травми и как безпроблемно и с удоволствие да се премине по трасетата на "Кауфланд София полумаратон". Тренировките се провеждат от 10 до 11 ч. на паркинга на хипермаркет "Kaufland Крива река" до "Пирогов" в София, а предстоящите им издания са на 31 март, 7 и 14 април и 5 май. За участие в тях не е необходимо предварително записване или регистрация за "Кауфланд София полумаратон" и "RUN4EU".

Регистрацията за двете събития "Кауфланд София полумаратон" и "RUN4EU" вече започна на уебсайта https://sofiahalfmarathon.com/. За "Кауфланд София Полумаратон" таксите до края на месец април са промоционални – 9 лв. за 5 км, 39 лв. за 10 км и 49 лв. за полумаратон (21,1 км). За всички ученици, участващи в "RUN4EU", както и за хората над 60-годишна възраст участието е безплатно и се изисква единствено регистрация на уебсайта.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.