XZ-10 - новият ултра компактен фото шампион на Olympus

Pinterest LinkedIn +

Цифрово-огледалните камери все още са неоспоримият крал в съвременния фотографски свят, но заедно с плюсовете си те притежават и някой слабости, една от най-големите от които е доста солидните им габарити. DSLR моделите от среден и висок клас често тежат повече от килограм. Прибавете към това и няколко обектива (особено ако са качествени телезумове) и без проблем общото тегло на фотоекипировката, която трябва да разнасяте със себе си може да достигне 3, че и повече килограма.

Точно затова ако сте фото любител, който е постоянно на път, запален планинар или просто турист, вероятно ще се замислите два пъти преди да инвестирате в подобна "тежка" техника. И тук не става дума само и единствено за пари!

Ако ежедневните ви маршрути включват 5-7 часови преходи през тежък терен или дори просто дълга разходка през красив нов град, няма да мине много време преди няколкото килограма на скъпия ви DSLR да започнат да ви се струват няколко тона.

Точно затова напоследък много любители на фотографията започват да обръщат повече внимание на така наречените point and shoot (компактни) камери. Наричани понякога с презрителния термин "сапунерки", този клас фотоапарати поначало е ориентиран към по-непретенциозните масови потребители.

Днес обаче в него все по-често ще срещнете модели, които могат да ви изненадат както с качеството на изображенията, които предлагат, така и с функциите си, някои от които с успех конкурират апаратите от по-висок клас.

Типичен представител на подобен род камери, съчетали най-доброто от два свята по максимално добър начин, е миналогодишният компактен флагман на Olympus - XZ-2. Всъщност този модел се оказа толкова успешен, че тази година компанията обяви негов наследник, показан в рамките на фото експото СР+ в Япония.

Подобно на предшественика си новият XZ-10 може да се похвали с отличен (макар и несменяем) обектив, предлагащ максимална бленда от f/1.8, петкратно оптично увеличение и фокусно разстояние от 26 милиметра.

Апаратът е екипиран с по-малък сензор (1/2.3 инча) с резолюция от 12 мегапиксела, което всъщност е по-скоро добра новина - достатъчно висока за възпроизвеждане на фин детайл в кадъра без да се прекалява с пикселната гъстота (което при подобна цифрова матрица със скромен размер често има обратен ефект - вместо да повишава снижава качеството на изображенията).

Навигацията и управлението на камерата е почти идентично с това на суперуспешната PEN серия на Olympus - ако някога сте държали подобен модел в ръцете си, няма да имате никакви проблеми да се ориентирате в интерфейса на XZ-10 за броени минути.

Плюс на този апарат е и още по-компактният му размер - според Olympus с около 40% по-скромен от този на XZ-2.

Разбира се, за целта се е наложило да се жертват някои опции като например подвижния дисплей, но за сметка на това в XZ-10 той е със сензорна повърхност, което улеснява контрола и достъпа до различните функции в менюто.

Засега Olympus не са обявили кога точно XZ-10 ще се появи на пазара и каква ще е цената му, но предвид параметрите на камерата, тя вероятно ще е на нивото на XZ-2 (или малко по-ниска).


Сподели.