Време за Vendetta - Време разделно!

Pinterest LinkedIn +

Понякога да оцелееш след хардкор концерт си е чисто възнаграждение за публиката и групите, и то не само за ушите, но и за телата и класически силния хардкор дух. Промоцията на новия албум на най-старата софийска хардкор банда Vendetta - "Време разделно", подкрепени на събитието от американците First Blood, варненците Outrage, сърбите Deadrise и софийските младежи Dan Koloff, не остана по-назад от всички фестивали в историята на местната ъндърграунд сцена.

Тук е мястото и да кажем, че в последните години българските групи напреднаха значително и се издигнаха сами в изключително трудни времена, без почти никаква подкрепа, като и досега успяват да ни представят достатъчно конкурентно пред западните си колеги.

Концертът започна с Dan Koloff, млада софийска банда, кръстена на легендарния български борец. Необичайното при тях е, че тежките вокали не излизат от гърлото на някакъв татуиран хулиган, а от дребничко, крехко момиче, което обаче реве като мечка, интересен парадокс, една страна привличащ публиката, но от друга - твърде провокиращ и странен. 

Атрактивни бяха и Deadrise от Сърбия - млади, енергични и най-вече опитващи се да разчупят класическите хардкор клишета и в по-модерния стил, който сякаш е малко еднообразен. Под техните звуци публиката в залата започва да се раздвижва и все повече хора да прииждат, вдигайки градуса на партито. 

Феновете на промоцията на новия албум на Vendetta - "Време разделно"

След тях на сцената се качиха Outrage, група, която е класическа и стои далече от "новата вълна", която търси по-скоро тежестта и смазващия звук, отколкото енергията и бързината на отминалите дни. Те представиха съвсем различен подход към обединяването на хардкора и по-твърдия метъл, но по един стилен и интересен начин, който го могат само във Варна.

Изпълнението им бе безупречно, а Галин дотолкова раздвижи тълпата, че дори накара хората да се блъскат и борят за микрофона в мелето. Сетът им мина неусетно бързо и на сцената се качиха First Blood. 

От своя страна, американците, които са са едни много нахъсани и агресивни момчета, покрити с повече татуировки от всички лежащи в Бургаския затвор, взети заедно, представиха много стегнато и удрящо изпълнение с перфектно сценично поведение. От другата страна, публиката се впусна в яростно блъскане и ритане (за щастие предимно във въздуха) и дори някои се опитаха да скачат от сцената - забавление, което може да се окаже твърде коварно, в моментите, когато залата не е препълнена.

Това което прави чест на българските фенове обаче е най-вече, че обърнаха подобаващо внимание и на родните банди, не отстъпили с нищо на американците, считани за откривателите и изобретателите на хардкор стила.

И като казахме български банди, тук е времето да обърнем внимание и на Vendetta - основните виновници за партито. Техният нов албум "Време Разделно" вече е факт, заедно с многото различни фанелки, шапки и други артикули, вървящи с тази продукция както си му е и редът.

Групата изсвири доста от парчетата в тавата, при това успявайки да изтиска всяка една последна капчица енергия и от себе си, и от публиката в залата (която вече се беше превърнала в сауна без кислород). Смайващо е как Дидо, Шута, Марин, Мишо, Марто и Мони успяха да свирят при подобни условия, като е твърде вероятно именно дългите години на коравата и безкомпромисна сцена да им помогнаха да издържат този концерт докрай. 

Въпреки техническите проблеми, групата показа че е на ниво и че няма да излъже феновете си, които също се отплатиха подобаващо с много пого, скачане, пот и ревове. В заключение, това, което може да се каже за новите парчета на групата е, че са много по-тежки, но спазват насоката на предишните неща и затвърждават стилата на Sofia Style хардкора. Vendetta-та идва, продължавайте да си пазите гърбовете! 


Сподели.