Влади Въргала пред Avtora.com: Киното е илюзия, прекрояваща битието ти!

Pinterest LinkedIn +

Седма седмица в българските киносалони се провежда "Операция - Шменти Капели", която продължава да чупи рекорд след рекорд в родния боксофис. Филмът на Владислав Карамфилов, осмиващ героите на прехода, вече е видян от близо 150 хиляди души.

Впечатляващо бе и постижението на премиерата му в "Арена Армеец София" - 6500 зрители. Или както "скромно" споделя създателят му, единствено в Лондон са се събирали повече хора накуп, за да гледат кино - 8000.

"На седмата седмица 150 души направиха групова откупка. Това не е банкет или тиймбилдинг, просто хората са намерили нещо в този филм", твърди Влади Карамфилов - човекът, стоящ зад реализацията на "Операция - Шменти капели", а също така и първата звезда на родния шоубизнес след социализма, лицето, забило с "Пирон" родната версия на скритата камера.

Пред Avtora.com Влади Въргала сваля маската, за да разкаже за първия си филм, амбициите в киното и телевизията, както и за трудностите, съпътстващи това да правиш кино в България. 

Василен Димитров: Влади, очакван ли бе крайния резултат от създаването на "Операция - Шменти капели", или се стигна до известни разминавания с първоначалната идея?

Влади Въргала: Очакванията бяха свързани най-вече със страховете, дали историята ми ще узрее като послание, като кино. През 2000 година написах пиеса за четирима човека, които играеха всичките роли. Това бяха Любо Нейков, Виктор Калев, Кирил Ефремов и аз.

Режисьор на замисления като "BG-WC - Моят дом е моята крепост" трябваше да е Кръстю Лафазанов. Не се събрахме нито един ден за репетиции, защото театърът у нас е хоби. Не е занаят - дума, която всъщност е съставена от три: за, на, яд. 


Работата започна през 2004 г. с екипа на "Шаш". Две години по-късно, добих смелост и реших да го създам като филм. Разбрах какъв риск и отговорност извършвам, когато видях струпаните камиони с техника.

В този момент здравият разум би ме спрял, но вярата ми в екипа не ми позволи да го сторя. Платих на всеки един човек, при това много повече от сериозните продукции. Нищо, че съм "несериозният" Влади Въргала. 

.: Имало ли е критичен момент, който можеше да реши съдбата на филма?

Влади Въргала: Още от първия миг беше пълно с критични моменти. Когато трябваше да напиша сценария, за да кандидатствам в киноцентъра, изпуснах сроковете. Беше маркиран в главата ми, но го нямах черно на бяло.

И когато ударих точката след една седмица писане между четири пепелника, екранът на лаптопа угасна. Текстът изчезна. Плаках като малко дете. Бях усетил значимостта на този материал за мен.

Силвето (съпругата на Влади – бел. ред.) ме убеди да го напиша отново, а от киноцентъра се съгласиха на отсрочка, но светкавична. Бог ме подложи неведнъж на изпитание по време на снимките, но ме провери и за премиерата.

Докато от салоните ми обясняваха, че хал хабер си нямам как се разпространяват филмите в България, че няма реклама, залите няма да се напълнят, били слабите месеци за кино, аз през цялото време вярвах, че това, което чувствам, е вярно. Напълнихме за една седмица "Арена Армеец", при положение, че нямаше произведен дори екран. 


.: Значи филмът излезе у нас едва ли не напук?

Влади Въргала: Пазя си бележките на комисията в киноцентъра. Тези хора не би трябвало да се занимават с подобна отговорна дейност. Не са прозрели, че това всъщност е нещо, което много вълнува зрителя у нас. Не трябва да разпределят нашите пари.

Най-големият проблем там е в набирането на хиляди безмислени документи. Направено е с цел да се сложат много препятствия, така че да се обезкуражи кандидатът. Уж има конкурси, а все едни и същи печелят. И още по-странното е, че всички знаят кой ще спечели - като във футболното ни първенство.

.: Какво би казал Влади Въргала на Влади Карамфилов за това, че е ипотекирал апартамента си, за да направи филм?

Влади Въргала: Би му казал: Още има надежда за мен, след като има такива като теб! Хората си мислят, че ми е широко около врата, защото ме дават по телевизията. Не мога да заведа семейството си на море. Намирам си причини да не ходя на сватби и рождени дни. Просто няма какво да подаря.

Трябва да не показваш, че си заровен в пръста и да молиш за помощ, давайки си сметка, че нечия трагедия е несъизмерима с твоето нямане на пари. 

.: Трудно ли ти беше да убедиш актьорите да се снимат в "Операция - Шменти капели"?

Влади Въргала: Единствено Христо Шопов. Той не е всеяден, не казвам, че другите са. Христо също като мен живее с мисълта, че професията ни е мисия, а не начин на всяка цена да се снима каквото и да е.

Той е най-голямото спокойствие за един филм. Когато е на линия, знаеш, че имаш нещо. Захари Бахаров се очертава също като изключително силна фигура в тази професия, хората го харесват единодушно.

Малин Кръстев единствен можеше да изиграе ролята на сериозния, безличния. Август Попов е разкошен. С Джеки Стоев, Джони Пенков може да се направи сериал с добрите линии и средства. Китодар Тодоров е явление.

Той и другите талантливи млади актьори са от кастинга на невероятния режисьор Иван Митов, за който тепърва ще се говори. Без него нямаше да се справя. Той постоянно снима с американците и е наясно.


Признавам си, че имам афинитет към непрофесионалните актьори. Те вкарват друго очарование, автентичност. Хари Аничкин, който играе Генерала, всъщност е един от най-добрите преводачи и е драматург по професия, но е участвал в над 16 американски филма. Кино е, та дрънка.

Същото важи и за Владимир Владимиров - Човека с белега. Петя, която играе жената на Бахаров, не е професионална актриса, а модел. Росица Литова – едно лъчезарно дете, се превъплъти в стопроцентова българска домакиня.

Най-голямото постижение на екипа е, че останахме приятели и се почувствахме като сбирка на ветерани след война.

.: Как би описал филма на онзи, който още не е гледал "Операция - Шменти капели" и тепърва му предстои да се сблъска с него?

Влади Въргала: Че съм искал да покажа колко сме пияни, защото трезв мозък не може да извърши тия глупости, и, че е време да изтрезнеем! Нужен е махмурлук и чак най-накрая главата ще се избистри. 

.: Вярно ли е, че има хора, които още не знаят, че филмът е излязъл по родните екрани?

Влади Въргала: Че как да знаят? 1800 долара ми струва всяко едно от деветте копия на лентата от по четири ролки. Колко прожекции са нужни в провинциалните салони с по 40 места, при средна цена на билета 3 лв., за да бъдат избити парите?

А човекът с кино няма дори пари за ремонт и реклама. Трябва и 1000 лв. за плакати да му дам. Пък зрителят може да предпочете американския филм, или да ходи на кино само в четвъртък, петък, събота и евентуално в неделя. Или да си гледа сериали у дома. 

Държавата дава пари за филми, но продуцентите се договарят с кината. И два лева да изкарат от прожекцията, са на печалба. Аз и 20 стотинки да загубя, съм на минус, и то изцяло на моя сметка. Най-страшното е, че съм поел отговорност пред други хора, които са спомогнали по някакъв начин да се направи този филм.

.: Може би е редно да уточним, че със създаването и на сериала "Операция - Шменти капели" ще се включите в битката в ТВ ефира? 

Влади Въргала: Щастлив съм, че има такъв ренесанс и всяка телевизия вече има свое разпознаваемо заглавие. Нормално е TV7 да излезе на пазара със свой продукт. Новият ни проект е комбинация между всички жанрове и стилове. Има комедия, драма, екшън, само мюзикъл няма да вкараме.


Планирали сме 15 серии от по един час с рекламите, като ще се излъчва от март до юни, и вече се работи по него. Образите ще бъдат по-задълбочени, ще добавим нови, ще вкараме и моменти, които бяха отрязани.

.: Самият ти би ли приел роля в сериал?

Влади Въргала: Защо не? Аз това работя. Проблемът на българския актьор е в малката аудитория. Режисьори, продуценти и оператори може да работят за филми, излъчващи се по различни телевизии в един и същи ден и час. Актьорите и сценаристите обаче подписват договори, че им се забранява да участват в проекти на конкуренцията. Плащат им за половин работа, а изискват от тях да нямат никаква друга.

Щом продуцентът може да прави три филма, ще плаща тройно на актьора. Защото, когато излъчат сериала отново, само той няма да вземе допълнително стотинки. От авторските права заработват режисьорът, сценаристът, композиторът и дори операторът, а актьорът се води изпълнител. Хонорарът му не може да е по-малък от наема на камерата. 

.: Комедиен или драматичен продукт е по-лесно да се създаде в България?

Влади Въргала: Зависи кое извеждаш и как го извеждаш. Много способни драматични актьори са безпомощни в логодиарията, в която са принудени да участват. Талантливи комедийни актьори пък са окарикатурени като личности в беззъбата ирония на смешното плямпане.

Съществен е и въпросът какво иска зрителят от теб. Ако аз изляза с драматична роля, ще бъде голяма битка.

Хората не желаят да се натоварват, искат нещо по-леко, весело. Неслучайно възрастните хора с удоволствие ходят на 3D анимации. По време на голямата рецесия в Америка, процъфтява жанрът "мюзикъл". Върви се от пищен на по-пищен филм. Защото киното е илюзия, прекрояваща битието ти. За разлика от тях, в живота няма логика. 

.: А кога, според теб, ще появи първият български 3D филм?

Влади Въргала: Вече имах честта да играя в него. Просто се разхождах в техномаркет и оглеждах стоките. 3D филмът всъщност е просто една опаковка. Няма нищо, което да го оскъпява. Заснема се по същата технология, но с две синхронизирани камери и се излъчва на едни и същи апарати.

Проблемите са чисто оптични, но управителите на салоните смятат, че трябва да вземат по-скъпо за стереокино. 

.: Да приключим с един стандартен въпрос... Какви са бъдещите ти проекти?

Влади Въргала: След това голямо натоварване ми се иска да си взема дълга почивка. После може да се захвана с филм за любов. Да разкажа проста история за двама души в една стая, в един вход, един хотел, едно пътуване с кола. Нещо много простичко, без да гоня голяма посещаемост. Свири ми се лека мелодия, не ми се прави симфония.

Сподели.