Вгледай се "Отблизо"! За секса, предателството и любовта в театър "Възраждане"

Pinterest LinkedIn +

Помните ли романтичната драма Closer от 2004 г., в която Натали Портман, Джъд Лоу, Клайв Оуен и Джулия Робъртс изградиха една трогателно човешка история за съвременните отношения между хората, такива каквито са в реалността - от всеотдайност до безпощаден цинизъм?

В онази година филмът на Майк Никълс пропусна да грабне двете статуетки Оскар, за които бе номиниран, но едва ли и днес има киноман, който да остане равнодушен пред въздействието му, независимо от годините, които са минали.

За мнозина може би ще е любопитно да разберат, че оригиналният текст на Патрик Марбър от далечната 1964 г. е една от най-успешните съвременни британски пиеси, като печели и петте най-престижни награди за драматургия в Англия и САЩ.

Преди 11 години "Отблизо" донесе на автора си множество отличия, сред които "Лорънс Оливие" за "най-добра нова пиеса", приза на Ивнинг Стандарт за "най-добра нова комедия" и "Наградата на театралните критици в Ню Йорк".

Closer

На 8 октомври, сцената на столичния театър "Възраждане" сложи начало на новия сезон, отдавайки почит към Марбър именно с българския прочит на "Отблизо" - постановка на режисьора Здравко Митков.

С тежката задача да пресъздадат историята се заеха актьорите Даниел Цочев, Рая Пеева, Роберт Янакиев и Мариана Жикич, които представиха основата на един безпощаден поглед към секса, предателството, любовта, самоанализа и самотата - отношенията, на които ние, хората, сме подвластни и до днес.

Или както казва самия режисьор: "една съвременна трагикомедия за нишките, които лесно ни свързват и също толкова лесно се късат и ни разделят. Понякога фатално".


Сподели.