Васил Върбанов: "Ще превърнем Зимния дворец в метъл град"

Pinterest LinkedIn +

Във връзка с предстоящият фестивал 20 Years Nuclear Blast в София шефът на Тангра Мега Рок Васил Върбанов отговаря на Често Задавани Въпроси, както и подробности в детайли относно предстоящото супер метъл събитие.

Защо решихте да правите точно такъв фестивал?

Васил Върбанов: Май е задължително да се отбележи, че всъщност аз преплитам няколко свои дейности. Освен разбира се радио Тангра мега Рок, от повече от 10 години аз оглавявам и отдела за промоция и реклама на музикална компания Wizard, която освен другите лейбъли, представлява и Nuclear Blast в България от 1995-та.

Тоест, за да има интервюта по Тангра например с Dimmu Borgir и Nightwish, за да има интервюта в списание Про-рок на Cannibal Corpse и As I Lay Dying или по Z-rock с Helloween и Manowar или пък клипове на Ministry и Motorhead по ММ ТВ, те минават през мен и се уреждат и координират от моя отдел. С други думи, работя от години в много тясно сътрудничество с много от световните метъл фирми, а специално с Nuclear Blast ни свързват тесни приятелски връзки.

Сега беше време за 7-мия концерт на радиото, защото ние ги правим на определен цикъл с цел реклама на Тангра Мега Рок като медия. Всъщност, въпреки че работя в света на метъла от доста години и на практика това е основната ми музика, предишните ни 6 концерта бяха повече в посока пънк и алтърнатив, просто така се получи. Крайно време беше да направим нещо сериозно и в метъл посока, и ето че 20-ят юбилей на нашите приятели се оказа много логичен повод!

Тоест, на практика, рекламирате фестивала като един вид рожден ден? Кое, в такъв случай, ще направи този фестивал по-специален?

Васил Върбанов: Това е една много скъпа продукция. И четирите световни групи идват специално за това събитие в София. Нали знаете, обикновено групите си нареждат маршрута на Балканите, така че турнето да има финансов смисъл за тях, благодарение на обединените усилия на промоутъри от съседните ни държави - Македония, Сърбия, Румъния, Македония, Гърция. Е, в случая групите идват специално за шоуто в София. От своя страна ние няма да спестим нито една стотинка - ще има супер сцена, зверски звук и светлина. Ще има и големи екрани, както от двете страни на сцената, така и във фоайето..

Защо във фоайето?

Васил Върбанов: Не случайно избрахме фестивалът да се случи в събота. Така на него ще могат да дойдат и фенове от цяла България, както и от съседни държави. Както вече казах, тези големи групи няма да свирят при съседите, затова към шоуто в София има голям интерес от Румъния, Македония и така нататък.

При това положение цялата веселба спокойно може да продължи и през целия следобед. Отваряме вратите в 15:00, първата група започва да свирят в 16, а последната слиза от сцената в 23:00. Тоест много добре си даваме сметка, че нормален човек не може да издържи 7 часа да го блъскат нон-стоп с метъл а и да стои като закован пред сцената в едно, в крайна сметка затворено помещение, каквото е Зимния дворец. Затова решихме между групите да има паузи от 25-30 минути и съответно е логично феновете да има какво да правят в тези паузи.


Идеологът и шеф на Тангра Мега Рок - Васил Върбанов Снимка: Avtora.com

Васил Върбанов: Всъщност ние не го наричаме просто фестивал а предпочитаме да го наричаме Метъл панаир. Тоест през тези 7 часа, в които ще продължи шоуто, феновете да могат да се забавляват и да им е интересно, не само пред сцената, но и например във фоайето. То е доста голямо, така че искаме да превърнем цялата постройка в нещо, като метъл град. Ще има чудесни метъл стоки, както и забавни игри, ха ха ха. Организираме нещо, като метъл изложение. Wizard ще продават оригинални дискове, CD и DVD, както и фланелки на супер специални цени. Освен това и 4-те групи ще носят оригинален мърчандайз.

Нашият екип в радиото от години ходим по концерти и фестивали в чужбина, така че заимстваме разни добри идеи и естествено добавяме някои наши просветления.

В преговори сме да има студио за татуировки, пиърсинг, щандове за всякакви метъл аксесоари, бижута, гривни, колани, ботуши, а също и музикантски неща - струни, перца, палки за барабани. Тоест ако дойдеш от Силистра например, да не обикаляш града, като идиот, за да си купиш нещо, което ти трябва, а го няма в твоя град и така.

Екраните във фоайето ще ти показват, какво се случва в залата, да не изпуснеш любимата си група, докато блееш по щандовете, а също и на тях ще вървят най-новите клипове на Nuclear Blast, докато на сцената не свири никой, а се сменят инструментите и така нататък.

Спомена "забавни игри"? Какво искаш да кажеш?

Васил Върбанов: Ами всякакви идиотии - например конкурс по стрелба с лък и ако уцелиш десетката, получаваш безплатна бира или фланелка ..такива работи. Бирата “Холстен” вероятно ще се продава от мъже, облечени, като рицари...така че нали се сещате....Или примерно на входа ще получиш листовка със снимка на много обикновено, но реално съществуващо лице. И който го намери в тълпата и го закара на определено място в залата, пак ще получи бири или фланелки...Търсим кой да ни отпечата и произведе Леми в естествен ръст, за да може да се снимат хората с него, ха ха. Ако имате някакви забавни идеи, пратете ни ги.

Това е сериозна организация...

Васил Върбанов: И затова се отнасяме към всичко супер сериозно. Правим го все едно ние сме посетители – публика. Искаме след това всички да си говорим - ебаси, беше супер яко. Не случайно използвам думата панаир... Зрелище и забава. Опитаме се да обмислим всеки детайл, за да се чувстват всички супер. Мислехме да разхвърляме слама и кокошки, за пресъздаване на удобна средновековна атмосфера, но вероятно от ХЕИ щяха да спрат мероприятието.

Поради тази причина се отказахме и да печем цял вол в средата на фоайето. Вместо това преговаряме с поредица от фирми продавачи на висококачествени пици и сандвичи. Все пак всички ние ще стоим в този метъл град над 7 часа...Ядене и пиене са задължителни.

Съответно, преценихме, че наличните тоалетни в сградата ще са недостатъчни, още повече, като се има предвид, че договорихме много ниска цена на бирата, супер бързи кранове, а и че се очакват над 5000 метъл фенове. Тоест наемаме допълнително химически тоалетни, за да не се окаже, че основният ти спомен от този супер фестивал е едно дъъълго чакане пред една смърдяща врата.

Няма от "алчност" да препълним залата, така че всички да се чувстват на тясно. В момента в който стигнем допустимия максимум – спираме билетите.

Пак повтарям, правим фестивала, все едно го правим за себе си. Това е рожден ден и на него всички трябва да се чувстваме максимално добре. Не пестим средства и усилия, работим за това от няколко месеца. Забавление, игри, метъл и бири. Все още търсим циганка с шатра и кристална топка, ха ха ха.


Васил Върбанов, Петър Димитров - Wizard и Стефан Йорданов - Стиф по време на откриването на Тангра ТВ. Снимка Avtora.com

Между другото, не са ли много групите?

Васил Върбанов: Е, нали продължава цял следобед? Освен това, ако примерно не харесваш някоя група - забавлявай се във фоайето. Пък и не можеше да няма български групи на това шоу - все пак сме си в България. В крайна сметка, една от нашите основни идеи, като радио е да имаме ефир и сцена именно за български банди. Ето, на 6-те концерта, които направихме в последната една година и половина, откакто съществуваме, покрай големите гости Toy Dolls, Exploited така нататък, свириха и 16 или 17 български групи. Пред доста публика. Направихме риюниъни на легендарни групи - Babyface clan и Ер малък.

А сега имаме и един много добър повод да представим БГ групи на света. В тази връзка смятаме да отворим една специална кутия за демо записи, в която всяка група може да пусне свое демо и инфо, ако иска. Аз лично ще предам тези записи на хората, от които зависи, какво издават Nuclear Blast. Все пак двама от шефовете ще бъдат наши гости на фестивала. Така че не пускайте гадости в кутията. За да има и тук забавен елемент все пак, ще я сложим доста високо във фоайето и за да стигнеш до нея, някой ще трябва да те повдигне... Или още по-добре - двама души един върху друг да те повдигнат, като бременските музиканти.. пък и нали, за да влезеш в големия шоу бизнес, трябва да направиш усилия ха ха ха. 

Добре де, а защо точно тези групи?

Васил Върбанов: Много просто: и Overdawn и The Revenge Project са много яки!

Не, не, защо тези групи на Nuclear Blast?

Васил Върбанов: Ами и това не е сложно.. Amorphis и Edguy са сред най-продаваните банди в каталога на Wizard, тоест много хора ги обичат. Освен това идват за първи път в България. Защото Blind Guardian вече свириха в София неотдавна. Специално за Amorphis, аз лично се опитвам да им организирам концерт тук от 1997-ма. Все не ставаше. Benediction също бяха сред целите ни защото сме им супер фенове. Въпреки че ако се водехме по този показател фестивалът щеше да е 2 седмици с 200 групи.

В интерес на истината опитахме и други групи от семейството на Nuclear Blast, но поради една или друга причина не ставаше. Dimmu Borgir ще са на турне в Скандинавия по това време, Nightwish - в Щатите, Gorefest имат концерт в Германия на същата дата, Samael ще свирят в Солун, Chimaira се отказаха от турнето в Европа, Therion се оказа не са готови, защото усилено репетират за новия се концертен спектакъл - Групата е от 8 души и започват турнето си чак през декември.

Много искахме Immortal, добрата новина е, че няма да дойдат само защото ще записват нов албум, а такъв май никой не смееше и да се надява, че ще има. По средата на записите за нови албуми са и In Flames и Meshuggah. Много хора ме питаха за Children of Bodom – е, те вече не работят с Nuclear Blast. Изобщо контактувахме с много групи, не изредих всичките.

Имаш ли впечатление с каква нагласа ще дойдат Amorphis, Edguy, Benediction в България?

Васил Върбанов: Да, и честно казано искрено се радват, направо се вълнуват. Няма истински музикант, който да не се кефи, че ще свири на нова територия, още повече, когато знае, че организацията ще е много професионална и поводът прекрасен. Дори самите групи предложиха да направят от така наречените - signing sessions. Това май не се е случвало досега в България. На едно място във фоайето, където групите ще имат директен достъп от backstage, те ще подписват в ранния следобед оригинални дискове, плакати, изобщо, каквото феновете си донесат за автограф. И ние веднага се съгласихме – защото някак си е по-яко, отколкото традиционните meet and greet, в които някакви избрани 5-6 души се срещат с някой от групата бекстейдж.

Фестивалът не свършва ли малко рано? В 23:00ч?

Васил Върбанов: Ами не......Събота е, започваме рано - стъмва се рано, някъде към 18:15 – не забравяйте, че ще бъде ноември. А и в 23:10 като излезеш от Двореца, няма да се чудиш с какъв транспорт ще се прибереш. Освен това, ако искате с приятелите да седнете някъде и да обмените на спокойствие впечатления от преживяното, все още можете да намерите кръчма, а не да се тикате в шумни фолк дискотеки. Нали сме друг тип хора?!

Сподели.