Васил Върбанов: "Направихме кавъра на Тангра за собствен кеф"

Pinterest LinkedIn +

Собственикът на радио Тангра Мега Рок - Васил Върбанов, заедно с басиста на Faith No More - Били Гулд и някои от най-добрите рок-музиканти в България завършиха записите на кавъра на песента "Бъди какъвто си" на група Тангра.

Avtora.com се свърза с Васил Върбанов, за да разбере повече подробности около интернационалния проект.

Avtora.com: Как се роди идеята да направите кавър на група Тангра?

Васил Върбанов: Беше една хубава слънчева сутрин, седяхме в един парк и си говорехме, като се има предвид, че в нашето радио са някои от най-съществените музиканти на българската сцена. Става дума за Александър Бояджиев Чиката от Last Hope и C4, за Стефан Йорданов-Стифф, който беше вокалист на Insmouth, а след това и на Redrum. Става дума за Ники Панчев, който познаваме от Vendetta и Pyromania, а и като се има предвид, че един от нас е Насо Русков и всъщност идеята беше да се забавляваме, да записваме някакви парчета за кеф. И решихме да направим класическия номер - кавър на парче от 80-те години.

.: Защо избрахте да направите нова версия точно на "Бъди какъвто си"?

Васил Върбанов: Не сме се колебали в избора на парчето, защото песента на Тангра е едно от най-силните неща, правени в България през 80-те години. Освен това, спецификата на това парче е, че всъщност там пеят и четиримата от групата. Освен това има и едни сходни речетативи, които много съвпадат с нещата, които прави Ники Панчев като хип хоп проект.

.: Как се стигна до участието на Били Гулд в проекта?

Васил Върбанов: Съвсем небрежно попитах Били Гулд дали не иска да ни помогне като продуцент и да го мастерира. Той каза: "Не, аз няма да го мастерирам, ще го мастерира един уличен магьосник от Сан Франциско. Аз ще го смеся в моето студио, няма проблем". В тази връзка аз го помолих да преаранжира малко парчето. И Били Гулд каза: "Няма никакъв проблем, ще изсвиря един бас". Затова Ники Панчев няма да свири на бас, а на ритъм китара. Водещата китара ще изсвири Чавдар Вълчев, който в момента свири с Last Hope и Светльо & The Legends.

.: Как решихте Вие персонално да се занимавате с този проект?

Васил Върбанов:
Известно е, че когато има прекалено много музиканти, които не са от една група, координацията и организацията става доста трудно. Аз реших да се нагърбя с тази организаторска дейност. Да кажем, че съм нещо като продуцент, въпреки, че продуцент е дума, която в момента няма никакво значение. Защото ние правим тази песен за нас, за кеф, тя няма никаква комерсиална стойност. Още не знаем как ще се казва нашият проект. Не искаме да използваме името Тангра No More. Идеята е не да се фукаме колко добре познаваме Били Гулд и какъв приятел ни е. А думата продуцент звучи прекалено сериозно, защото ние сме просто приятели, които са се събрали заедно, за да запишат една песен.

.: Планирате ли да издадете парчето и в чужбина?

Васил Върбанов: Не, няма подобна идея. Няма никаква комерсиална цел. Просто песен която записахме и мисля, че се получи доста добре. В суровия демо микс звучи като среща на Faith No More, Metallica и Slayer.

.: Кой подбра музикантите, които да вземат участие в проекта?

Васил Върбанов: Аз. А и подборът беше изключително логичен, защото на практика от тези музиканти, които ви изредих, само Били Гулд, Чавдар и Даката не работят в Тангра Мега Рок. Но Даката свири с Насо Русков, който е един от най-големите ни приятели и е един от нас. Чавдар пък е с Чиката от Last Hope. Ние хубаво се правим на готини и разправяме, че трябва да има рок, но всъщност за мен истинската чест е, че в радиото работят действителни и жизнени музиканти в България.

.: Какво могат да очакват феновете от концерти като Тангра Мега Рок?

Васил Върбанов: Със сигурност най-актуалното нещо, което ни интересува в момента е концерта на Ministry на 12 юли. Това е нашата вечер на фестивала „Арена Музика”. Миналата година имахме и наша вечер с Exploited. До края на тази седмица ще съобщим и кои ще бъдат останалите групи, които ще вземат участие в нашата вечер на „Арена Музика”. Планираме и "текила" миксове през лятото на тази песен на група Тангра - "Бъди какъвто си". Под "текила" микс имам предвид плажно танцувално парче, но все още не знам какво ще излезе. Имам планове да се свържа Junkie XL и ще видим какво ще се получи
.
Сподели.