Варненските театрални актьори започнаха стачка пред препълнена зала

Pinterest LinkedIn +

По доста шокиращ начин приключи Националната конференция "Хуманизъм и прагматизъм в образованието на XXI век" във Варна.

о доста шокиращ начин приключи Националната конференция "Хуманизъм и прагматизъм в образованието на XXI век" във Варна.

Пред препълнената с публика зала на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" в самото начало на пиесата "Фауст", актьорът Стоян Радев изненада присъстващите с изявлението: "Ние, актьорите от театъра, не сме съгласни повече да играем без пари. Съжаляваме за причиненото неудобство, но представление няма да има".

Първоначално зрителите, между които и доста международни участници в конференцията, решиха, че това е някакъв сценичен трик, но в крайна сметка се оказа, че трупата действително отказва да изиграе безплатното представление.

Това е първата стачка в 90-годишната история на Варненския театър, чиито основни лица приемат доста тежко предстоящата театрална реформа. Неприятно изненадан от ситуацията остана и заместник-кметът на морската столица Коста Базитов.

"Лично разпоредих да бъдат изплатени 2000 лева за постановката, за да може да бъде гледана безплатно от участниците в конференцията. Не знам защо се стигна до този бойкот, но от подобна излагация само може да ни е срам", призна той пред "Труд".

Според шефа на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна Славчо Славов пък съществува вероятност актьорите да не са получили заплащане заради безразборно харчене на средства от страна на варненската трупа. Тепърва обаче ще се изяснява каква точно е ситуацията и до какви наказания ще бъде прибегнато за отговорните лица.

Сподели.