Variety обяви "иконите на XX век"

Pinterest LinkedIn +

В проучване сред читателите на реномираното американско списание "Variety", легендарната ливърпулска четворка Beatles е била определена като "иконите на XX век", информира BBC.

Списъкът на "Variety" включва 100 имена, паметни за изминалия 20-ти век с приноса си за шоубизнеса, ентъртейнмънт и развлекателната индустрия. Капацитети от индустрията са генерирали сред тях топ номинации, за които читателите са гласували. Beatles са изпреварили такива знаменитости като уникалния джаз тромпетист и певец Луис Армстронг (Louis Armstrong), класирал се втори, и комедийната актриса, влязла в историята с ролята си на Луси в едноименното шоу, филм и сериал, Люсил Бол (Lucille Ball) - съответно трета.


The Beatles - N1 икона на XX век според "Variety"

Критериите при номинирането на "иконите" са били тяхното комерсиално и творческо влияние, броят на имитаторите им и дали са се появявали на тениски. Целта на този списък е била да представи всички страни на шоубизнеса, в това число актьори, режисьори, сценаристи, музиканти, телевизионни водещи, животни, комедианти и дори анимационни герои.

"Единствените, които до такава степен определиха параметрите на съвременния шоубизнес", е обяснението на "Variety" за лидерството на Beatles в класацията. Поводът за нея пък е 100-годишнината от създаването на медията.


Заради актьорските му качества Marlon Brando е наричан от мнозина кинокритици - "актьорът-чудовище"

Един бърз поглед върху топ 10 от звездния списък свидетелства за доминирането на холивудски и музикални звезди като Мерилин Монро (Marilyn Monroe), Мики Маус (Mickey Mouse) и Елвис (Elvis Presley). Въпреки ненамаляващата си популярност след апогея си през 70-те и 80-те, рокендрол легендата от Мемфис е в дъното на топ 10, изпреварен от най-известната блондинка на 20-ти век и още четири кино величия - Хъмфри Богарт (Humphrey Bogart), Марлон Брандо (Marlon Brando), Чарли Чаплин (Charlie Chaplin) и Джеймс Дийн (James Dean).

Топ 10 на Variety:

1. The Beatles
2. Louis Armstrong
3. Lucille Ball
4. Humphrey Bogart
5. Marlon Brando
6. Charlie Chaplin
7. James Dean
8. Marilyn Monroe
9. Mickey Mouse
10. Elvis Presley

Сподели.