Учени твърдят, че могат да ускорят светлината 30 пъти в сравнение с нормалното

Pinterest LinkedIn +

Учени от Университета в Централна Флорида твърдят, че са открили начин да накарат светлината да се движи 30 пъти по-бързо, отколкото е нормалната ù скорост, информира Pixelmedia.bg.

"Можем да контролираме скоростта на светлинните пулсации, като навлезем в самите пулсации и реорганизираме енергията им, променяйки тяхното ниво на свобода" – посочва изследователят Айман Абуради в изявление до медиите - "Доволни сме от резултатите и се надяваме, че това е само началната точка за бъдещи изследвания".

Откритието би могло да доведе до революция в оптичните комуникации, включително и до пренос на данни в космоса.

В статия на екипа в списание "Nature Communications" е описано устройство, наречено "пространствен светлинен модулатор" (spatial light modulator), което би могло да променя считаната за константа скорост на светлината.

Учените вече са тествали сходна технология за ускоряване на светлина през оптично влакно, а сега са го постигнали и в открито пространство.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.