TV Наблюдател: България търси мутант

Pinterest LinkedIn +

До вчера светът беше Олимпиада, от днес вече е Кастинг. "България търси талант" стартира с очаквано висок зрителски рейтинг и при нулева конкуренция.

Така ще е поне до 22 март, когато по Нова телевизия тръгва Big Brother Family.

Дотогава ще гледаме как двама арменци (Хилда Казасян и Магърдич Халваджиян) плюс ерудит с проблематична дикция (очакват се субтитри за коментарите на Любен Дилов) гледат и оценяват 90% мутанти и 10% талант. Всъщност, ако се съберат 10%, ще е направо късмет.

Няма какво да се заблуждаваме – налудничавите участници ще бъдат основен обект в това шоу, или поне в първата му половина. Така беше и с Music Idol, независимо от любимите PR-декларации на bTV, че техните формати винаги търсят позитивното, а не провокация и скандали.

Стартът на “България търси талант” започна с динамично начало в изцяло положителен и утвърждаващ стил. Стегнатият сценарий и монтаж от първите няколко минути бяха в най-добрите традиции на Music Idol, Survivor и Big Brother. Еволюцията в продуцентската къща на Магърдич Халваджиян от времето на Star Academy е очевидна.

Още при първата кандидатка обаче талантът отстъпи място на мутанта. Позитивно настроената публика тутакси разбра, че идва време за хумор, сатира и забава, и то не непременно с положителен заряд.

Трябваше ли 56-годишна улична музикантка да се търкаля по сцената в булченски тоалет и да квичи, че си търси мъж, още в началото на кастинга за таланти? При това в мъчително дълги минути?

Решението на продуцентите да стартират с въпросната г-жа Адамска може да бъде съпоставено само със злополучното въдворяване на Сашка Васева във VIP Dance в ефира на Нова тв миналата есен. И в двата случая ефектът е моментална загуба на по-консервативната аудитория.

Да се надсмиваш над хора, които не са с всичкия си или просто са готови на всякакви маймунджилъци в името на 5 минути слава, далеч не е връх в телевизионния бизнес. Окей, такива хора съществуват и не пречи да ги показват, за да се посмеем.

Но може би поне кикотенето на хора от журито би могло да се спести или минимизира. По принцип този подход – да съберем максимален брой идиоти, за да се кефи публиката – е най-лесният продуцентски трик за трупане на рейтинг.

И за хитове в класациите на VBOX7. Дали рекламодателите остават доволни обаче – това е друг въпрос.

Нататък първият брой на “България търси талант” отново се върна в нужния ритъм. По едно време на сцената даже видяхме и таланти. Водещите Мария Игнатова и Алекс Раева се справят чудесно.

Репликите им са хем внимателно обмислени (написани), хем имат достатъчно свобода за импровизации, в които и двете са много добри. Коментарите на Дилов са в десетката, Хилда изглежда добре, а Магърдич със сигурност е по-остроумен и адекватен от журиращ сценарист на Слави Трифонов, например.

Минусите? Ако не броим очаквания акцент върху “мутантите”, остават малко такива. Един от тях е преекспонирането на зрителските реакции. В един момент направо ти писва да гледаш шокирани, стреснати, трогнати или очаровани физиономии по столовете в залата.

Казано обобщено, “България търси талант” ще се гледа, и то много. Не само защото bTV е каналът, който нашенецът по инерция предпочита.

Комбинацията от (очакване за) позитивно шоу плюс гузното удоволствие да се подиграеш на поредното куку e неустоима. Тя ще владее ефира даже и след пукването на астрономическата пролет.

Автор: Георги Неделчев

Сподели.