Треньорите в "Гласът на България 2" - визитки на Данчо Караджов, Вики Терзийска, Миро и Преслава

Pinterest LinkedIn +

Преслава, Йордан Караджов, Виктория Терзийска и Миро ще бъдат треньори (ментори) на участниците във втория сезон на музикалния реалити формат "Гласът на България", който ще стартира в ефира на bTV на 11 февруари.

Припомнете си някои от най-съществените факти около музикалните кариери на четиримата треньори:

Йордан Караджов
е роден в София на 20 януари 1952 г. Данчо учи в 36 ОУ "Максим Горки", където е и първата му сценична изява, а след това продължава образованието си в Техникума по художествени занаяти. Между 1969–1971 г. е член на група "Кенари" към читалище "Светлина", след което през 1971 г. се включва в "Златни струни“.

Първият му запис е на песента "Дилмано Дилберо" по аранжимент на Найден Андреев, осъществен в радио София през 1972 г. Голямата му страст са китарите, особено колекционерските екземпляри, принадлежали на идолите от неговото детство – The Beatles, Rolling Stones, Led Zeppelin, Deep Purple, Queen.  


Караджов е лидер на Сигнал от самото създаване на групата през 1978 г. и е композитор на повечето им песни. Едни от най-известните им хитове са "Да те жадувам", "Мина и Лора", "Сляп ден" и култовата "Сбогом". Зад гърба си има над 34 години сценичен живот, 16 албума и участия в повече от 6 000 концерта, а група Сигнал поставя още един рекорд с над 500 000 продадени плочи .

През 2012 г. рокаджията записа и първия си солов албум "Tакъв е животът" (C`est la vie).

Мирослав Костадинов е роден на 10 март 1976 г. в Добрич. В периода 1994–1999 г. участва и печели награди от 11 международни фестивала.

През 1999 година заедно с Галина Курдова основава проект, по-късно наречен Каризма. През 2006 година, след 7 години на върха на класациите, дует Каризма издава албума "Еклисиаст".

През 2007 година Миро стартира самостоятелна кариера и само за няколко месеца става изпълнител номер 1 на България. През 2009 година Миро осъществява Национално турне "Омиротворен Тур 2009". Българските композитори, музиканти и медии избраха Миро за представител на България на конкурса Евровизия 2010 в Осло.

Петя Колева Иванова, известна с артистичния си псевдоним Преслава, е българска поп-фолк певица. Родена е през 1984 г. в град Добрич. Завършила е музикалното си образование в местното училище в Добрич със специалност фолклорно пеене, свирила е и на гъдулка. В трети клас изпява първата си песен с оркестър - "Тръгнала ми е Милена". На 14 години участва във Великденското добруджанско надсвирване. Започва да пее още от 15-годишна по заведения. В ученическите си години със свои съученици сформират оркестър и го кръщават Шанс, а първият оркестър, с който е работила, е формация Мега. 


Преслава реализира множество задгранични концерти - в Гърция, Турция, Македония, Испания, Белгия, Великобритания, Германия, Кипър, Австралия, Швейцария и др. През 2012 г. изнася самостоятелно турне в САЩ.
 
Виктория Терзийска е вокалистка и автор на всички текстове на парчетата на група Мастило, която основава през 1998 г. Първият албум на групата - Игуана - се появява през 2001 г. и прави групата известна с авторската ѝ музика.

През 2004 г. излиза албумът "Репетиция" с  топ сингъла "Памуковите облаци". Автор на текста и музиката е Вики. Албумът "Ела до мен" е представен на българската публика през 2006 г.

Освен за група Мастило Вики пише текстове и за други артисти от родната сцена.

През 2005 г. тя излиза на една сцена с Джо Кокър и Натали Имбрулия, a през 2006 г. е специален гост заедно с Руслана на международния музикален фестивал в Ейлат, Израел. Мастило е подгряваща група на Super Max на рок фестивала в Ловеч през 2007 г.

В първия сезон на най-рейтинговото музикално шоу на 2011 г. Вики беше водеща  на "Гласът на България", а от есента на 2012 година участва и в семейната драма по bTV "Къде е Маги?" в ролята на полицай Павлова.

Сподели.