Транссексуални са получили 10 000 лв. от държавата, за да се снимат като героини на Владимир Димитров-Майстора

Pinterest LinkedIn +

Национален фонд "Култура" е дал 10 000 лв. за проекта "Другите българки", с който по нестандартен начин се отбелязват 140 години от раждането на Владимир Димитров-Майстора. Проектът всъщност представлява изложба на снимки, аранжирани така, че да напомнят за известни картини на художника. "Другите българки" пък са транссексуални мъже, смятащи себе си за жени.

Организаторите споделят, че изложбата "е вдъхновена от личните истории на група транссексуални момичета в България". Според тях "картините показват, че независимо от крайната маргинализация на тази общност у нас, тя съществува и обогатява обществото ни".

Автор на изложбата е Михаил Вучков, известен на по-възрастната аудитория като водещ в несъществуващата вече музикална телевизия "ММ". В "Тази сутрин" той сподели още, че е държал лица на изложбата му да бъдат дискриминирани общности, а в процеса на работата си е осъзнал, че транссексуалното общество е най-дискриминираната общност у нас.

Нещо повече, т. нар. "фотографски възстановки" имат за цел да направят паралел с картините на Майстора, тъй като в тях художникът е "запечатал последните българки, подчинени на патриархалните порядки, чиято маргинализация тогава е сходна с тази на транс българката днес". Пред репортер на bTV в Вучков заяви, че представителите на транссексуалното общество се чувстват в България така, както една жена в едно силно патриархално общество. 

Именно такива потиснати, онеправдани жени от Кюстендилския край според фотографа е рисувал Владимир Димитров-Майстора. Самият Вучков желае снимките му да бъдат разглеждани като картини.


Освен от Национален фонд "Култура" изложбата "Другите българки" е финансирана и от фондация "Сингъл степ" и от филантропа Георги Балинов.

"НФК винаги са давали пари за глупости" - коментира случая във Фейсбук известният музикант Венци Мицов. Ето какво казва още той в емоционалния си пост:

"Преди няколко години, когато говорех за това обаче, на вас не ви пукаше. Та за това сега няма да коментирам парите за транссексуални модели на Майстора.
Харесвате ли си Кирчо и Асен? Харесвате ги.
Харесвате ли министъра на културата? Харесвате го.
Щом като си ги харесвате, ще трябва да харесате и транссексуалните моделите на Майстора.

А сега нещо от мен.
В изкуството винаги е имало провокация. И тя винаги е водела до нещо позитивно.
При нас няма провокация, а кич. И тоя кич се плаща от нашите данъци.
Но на вас така ви харесва. На мен не, но мен, скъпи приятели, никой не ме пита.

А сега си останете със здраве. НФК са мегаяки, министър Наско е корифей, а аз съм Нешка Робева…".Сподели.