Това не е поредната туристическа статия за Виена

Pinterest LinkedIn +

Шницел, щрудел, принцеса Сиси и Виенската филхармония? Това ли изниква в съзнанието ви, когато чуете името на столицата на Австрия?

Представяте ли си достолепни аристократични семейства да се разхождат във файтони (наричани от австрийците фиакри), като междувременно ви заслепяват със златните си часовници, които вадят от реверите на саката си, за да проверят дали е време за следобедната порция торта Сахер?

Може би това е било виенското ежедневие преди много години, когато бабите и дядовците ви са били на вашата възраст и когато по-голямата част от Европа е била управлявана от династията Хабсбурги.

През 2016 година обаче ви предлагам да ви заведа на една по-различна разходка из Виена и да ви разкажа за 7 места, които са модерни, различни и напълно способни да завладеят сърцата ви.

 

Kahlenberg

Кратко пътуване с автобус от градския транспорт ще ви донесе най-всеобхватната гледка над австрийската столица. Застанали на върха на хълма Каленберг, където можете да пиете и нещо освежително или да се подкрепите след приключението с автобуса, можете отчетливо да различите символите на Виена като голямото Виенско колело и да проследите пътя на река Дунав. Няма да ви покажа снимка от това място, оставям панорамата на въображението ви и ви пожелавам да видите всичко това на живо! 

 

Ferrari Gelato 

През лятото в Австрия може да бъде много горещо. Особено във Виена, въпреки че в града вятърът е постоянен враг на новата ви прическа. Слезли от Каленберг и с пустинно пресъхнали гърла, можете да намерите един летен оазис съвсем близо до Виенската опера. Сладоледаджийницата Ferrari Gelato е собственост на голямо италианско семейство, приготвящо сладоледа ръчно по семейна рецепта.

Различните видове имат красиви италиански имена, а комбинациите направиха Ferrari Gelato най-любимия ми сладолед на света! Най-новият летен вкус – с канела и мляко – напомня на любимото мляко с ориз на баба.

 

Albertina

След сладката пауза е време за малко изкуство – все пак се намираме в културната столица на Австрия. Музеят Albertina е перфектният избор не само защото е близо до сладоледаджийницата, но и защото в постоянната експозиция Monet bis Picasso се намират някои от най-големите шедьоври на световното изкуство.

Искате да видите "Водни лилии" на Клод Моне на живо? Добре дошли в Albertina! Не забравяйте да хвърлите поглед и на картината на Дюрер от 1502 година със заглавието "Малък полски заек", която векове по-късно се е превърнала в символ на музея. Пластмасови зайци във всевъзможни цветове можете да видите не само в музейния магазин, но и из центъра на Виена.

 

Volksgarten

Зареден с впечатления и емоции, породени от допира с изкуството, човек има нужда от малко спокойствие и зеленина, за да храносмели и утаи преживяното през деня. Volksgarten, разположена в сърцето на първи безирк, ви предлага точно това. В парка ще намерите много млади хора, мързелуващи преди началото на новия семестър или наслаждаващи се на топлите надвечерни часове след работа.

Още една малка подробност – от другата страна на същия този парк са разположени и едни от най-посещаваните виенски клубове: Volksgarten и Säulenhalle. Практично, нали?

 

Phill

Представям ви едно от доказателствата, че Виена не предлага само старомодни кафенета, в които сервират келнери с папионки. Ако и вие искате да излезете от приказната буржоазна атмосфера, посетете модерната книжарница/кафене/мебелен магазин Phill. Всичко, което виждате наоколо, е за продан, никой не ви забранява обаче и да прекарвате цял ден, разположени на удобен огромен фотьойл, четейки книги, които няма да намерите в останалите виенски книжарници. Може да намерите много творби и на английски, както и романи на български автори, които открих в чужбина, преди да открия в България!

 

MuseumsQuartier Wien

Още едно място, на което можете да срещнете младото поколение. Тук (ако си намерите място) можете да се излежавате цяла вечер със собственоръчно донесена напитка, да си говорите с местни или да се запознаете с пътешественици от цял свят. MQ е дом на музея на модерното изкуство и на Leopold Museum, в който можете да видите колекции от творбите на Шиле и Климт. През лятото на 2016 г. можете да се полюбувате и на селекцията скулптури Chubby Women на китайския творец Ксу Хонгфай (Xu Hongfei), изложена на открито.

 

Bukowski

Ето и един бар, в който в приятна обстановка ще пиете шпритцери и ще слушате хубава музика. Заведението следва австрийския стил "малко, но хубаво" и е толкова непретенциозно, че бързо може да се почувствате много уютно. Както е казал самият Буковски: "Когато пиеш, светът все още е някъде там, но не те държи за гърлото"

Сподели.