Топ 10 уеб търсачки

Pinterest LinkedIn +

Колко пъти днес потърсихте нещо в Google? Два, пет, десет пъти? Сигурно дори не може да си спомните. Факт е, че това е търсачката, която мнозинството от нас използват, за да улеснят ежедневието си.

Предлаганото от Google уеб търсене е вероятно най-доброто за повечето хора, но има много други онлайн инструменти за тази цел, които освен полезни, могат да бъдат и забавни. А кой няма нужда от малко разсейване, докато така или иначе седи пред компютъра, нали?

Bing.com – Търсачката на Microsoft e най-популярният вариант за търсене онлайн след всемогъщия Google. И нищо чудно - тя по нищо не отстъпва като функционалност. Налични са опции за търсене във новини, видео и изображения. Bing си има дори собствени онлайн карти и преводач. Ако Google не се беше настанил толкова удобно в живота ни, то Bing със сигурност щеше да е на негово място.

Retrievr – Ако ви е омръзнало да пишете това, което искате да откриете в мрежата, то защо просто да не го нарисувате?! Retrievr ви предоставя малка област в браузъра, в която можете да нарисувате нещо, след което ви показва снимки от Flickr, отговарящи на "ключовата дума". Можете да го изпробвате на адрес http://labs.systemone.at/retrievr/

Searchbots.net - не е точно търсачка, но ви позволява да си създадете свой собствен бот, който да рови из интернет, за каквото му заповядате. Можете да определяте ключови думи, цветове, локации или каквото си пожелаете. Верният ви search bot ще претърсва мрежата за вас и ще ви доставя подробни рапорти за находките.

Cognition.com - е от категорията на т.нар. семантични търсачки. Тоест, тя "разбира" значението на думите, които търси, а не ги третира просто като ключови такива. Към момента значенията на думите, Cognition взима от четири източника, включващи Wikipedia и Библията. Създателите на търсачката твърдят, че тя притежава уникална семантична карта на английския език, изграждана през последните 24 години.

Cranky.com - е специално за хората над 50-годишна възраст. Когато направите търсене и отидете в сайт, който Cranky ви е показал като резултат, можете да гласувате колко полезен е бил този резултат. Така, най-полезните за потребителите сайтове винаги се показват най-отгоре. Това е много подходящо, ако например въведете ключова дума като Париж (Paris) и търсите екскурзии до там. Ако ползвате Google, то най-вероятно ще откриете резултати за Парис Хилтън (Paris Hilton), например. Целта на Cranky е да избегне това объркване при по-възрастните хора.

Omnipelagos.com - е по-скоро забавна, отколкото полезна търсачка. С нея можете да откриете "най-прекия път между две неща". Тези "неща" могат да са не само географски локации, но и напълно различни по характер и тема предмети като например, "коза" и "салфетка". Развихрете въображението си и се оставете да бъдете изумени от странните връзки между напълно несвързани неща.

Mahalo.com - е движена от потребителите й, които гласуват за релевантността на информацията, която тя показва. Подредена и разбираема, Mahalo извежда резултатите от търсенето ви, групирани в теми като Топ 7 линкове, новини, изображения и други.

Taggalaxy.de - е изключително красива визуална търсачка, която представя ключовата дума, която търсите, като звезда, около която се въртят планети, носещи теми, свързани с търсенето ви. Когато кликнете на някоя от планетите, ви очаква цял "свят" от красиви изображения.

Sputtr.com - e от малките и полезни онлайн инструменти. Можете да персонализирате своята начална страница с красиви и удобни бутони към други сайтове и търсачки. Когато напишете ключова дума за търсене, просто кликвате върху сайта или търсачката, в която искате да търсите. Удобно, нали?

Ecocho.eu - e търсачка, ползваща резултатите на Yahoo!, която обещава, че за всеки 1000 търсения ще бъдат засадени две дървета. Към момента са засадени 7767 дървета, което е равносилно на преработването на над 3 милиона килограма въглероден диоксид. Компанията купува т.нар. въглеродни кредити от Global Carbon Exchange (GCX), и накрая с парите правителствата садят дървета.

Сподели.