The Nut Job - големият ядков обир

Pinterest LinkedIn +

Гарантирано забавление, комбинирано с прекрасна анимация и малко стилни танци - The Nut Job (Крадци на ядки) на Питър Лепениотис (Peter Lepeniotis) е един от най-забавните филмови обири, които сме гледали напоследък.

След Скрат от Ice Age (Ледена епоха) няма как лесно да бъдете впечатлени от друга анимационна катерица, но Сръдльо от The Nut Job със сигурност ще ви стане симпатичен. Много лесно е да накараш зрителите да се влюбят в очарователен и мил персонаж (бил той плъх, както е в Ratatouille), но да харесат някой вечно сърдит и не особено добър с околните съвсем не е толкова проста задача.

Не очаквайте чудотворна промяна като тази на Скрудж в A Christmas Carol (Коледна песен), а по-скоро малко омекване на характера, както става с Карл в Up (В небето). Ако се абстрахираме от сравненията, остава една свежа, макар да не блести с ярка оригиналност, история за обирджии-гризачи (и не само) и за приятелство.

Макар че не успя да си спечели възторзи от критиката в Америка, The Nut Job очевидно допада на публиката, защото успя да завоюва доста висока позиция в боксофис класациите. Лентата е копродукция между Канада, Америка и Южна Корея. Освен че е най-високобюджетният анимационен филм, продуциран в Южна Корея, The Nut Job има и доста интересна гост-звезда.

Освен че ще видите катерици да танцуват Gangnam Style, певецът PSY (или по-точно неговата анимирана версия) се появява по време на финалните надписи на филма, докато звучи парчето. Всъщност в каста на лентата съвсем не липсват звезди. Основният персонаж, своенравната и вечно сърдита катерица Сръдльо, е озвучен в оригинал от Уил Арнет (Will Arnett), когото със сигурност сте гледали в хитовия комедиен сериал Arrested Development (Развитие в застой). На български Сръдльо е дублиран от Николай Урумов.

Най-добрият приятел на Сръдльо (в началото и единственият) е плъхчето Бъди. Особено очарователен с милото си поведение, Бъди не говори, но пък поне според нас е най-симпатичният персонаж. Анди също е катерица, при това вероятно единствената в целия парк, която се опитва да се разбере със Сръдльо. В оригинал тя говори с гласа на Катрин Хейгъл (Katherine Heigl), която досега не е озвучавала анимационен персонаж. На български Анди е дублирана от Ася Рачева.

Сред останалите интересни имена в актьорския състав на The Nut Job са Лиъм Нийсън (Liam Neeson), Брендан Фрейзър (Brendan Fraser) и комикът Джеф Дънам (Jeff Dunham). В българския дублаж пък можете да чуете гласовете на Ненчо Балабанов, Стефан Сърчаджиев-Съра и Златина Петкова.

Истинска анимационна екшън-комедия, The Nut Job проследява историята на катерицата Сръдльо. Заради не особено добрия си нрав и склонността да краде Сръдльо не е любимец на останалите обитатели на парка. Всъщност има само един приятел - плъхчето Бъди. Когато планът му да обере количката с ядки на уличен продавач се проваля, Сръдльо е принуден да напусне парка.

Така открива две неща - първо, че градът определено не е добро място за една катерица, второ, че продавачът на ядки от парка не е точно такъв, за какъвто се представя, но пък притежава цял магазин, пълен с най-различни видове ядки. Докато останалите животни се чудят как ще оцелеят през зимата, защото Сръдльо е унищожил и малкото им хранителни запаси, той планира как да обере магазина.

Само че Сръдльо не е единственият, който планира обир. Собствениците на магазина за ядки са всъщност бандити, които използват помещението като прикритие, за да прокопаят тунел до близката банка. Така започва шеметното приключение, в което Сръдльо ще научи доста неща приятелството, обирите и кучетата.

Сподели.