The Hobbit: An Unexpected Journey - перфектното начало на епично ново пътешествие из Средната земя

Pinterest LinkedIn +

The Avengers (Отмъстителите) е един от важните моменти за холивудското кино през 2012 година, както беше важен и The Dark Knight Rises (Черният рицар: Възраждане). Безспорно обаче светлината на прожекторите пада най-вече върху завръщането на Питър Джаксън (Peter Jackson) в Средната земя с The Hobbit: An Unexpected Journey (Хобит: Неочаквано пътешествие).

Филмът е първа част от нова трилогия, базирана на романа Hobbit, or There and Back Again (Хобит. Билбо Бегинс до там и обратно), написан от британския писател Джон Роналд Руел Толкин. Негово дело е и един от най-добрите романи на всички времена – Lord of the Rings (Властелинът на пръстените), който също беше адаптиран в три филма от Питър Джаксън в периода 2001-2003 година.
Комерсиалният успех на трилогията
Lord of the Rings бе толкова голям, че още след края на третия филм – Lord of the Rings: Return of the King (Властелинът на пръстените: Завръщането на краля) - започна да се говори за филми и по други произведения на Толкин.

В крайна сметка бе дадена зелена светлина за The Hobbit. След много премеждия около продукцията, смяна на режисьори и т. н. Питър Джаксън най-после склони да се завърне за още едно епично приключение в Средната земя и, следвайки формулата от Lord of the Rings трилогията, реши да раздели историята в три части, в които да включи и много допълнителен материал, добавен от Толкин в приложенията на книгите му.

Първата част от трилогията – The Hobbit: An Unexpected Journey, е вече факт, като успехът от комерсиална гледна точка е хиляди пъти по-сигурен от края на света на 21-ви декември.

Основното предизвикателство, което стои пред филма, след като е вече в кината, е оправдаването на свръхвисоките очаквания на феновете както на литературните произведения на Толкин, така и на филмовата адаптация на Lord of the Rings.

Спечели уникални Хобит награди! Изживей своето неочаквано пътешествие тук>>

Твърде високите очаквания от една страна имат логично обяснение, тъй като Lord of the Rings единодушно е определен за една от най-качествените продукции в киното изобщо. Lord of the Rings обаче сработва най-добре като трилогия и при него, както вероятно ще е и при The Hobbit, важи принципът, че цялото е по-добро от отделните части, които го съставят.

Голяма част от феновете, очакващи The Hobbit: An Unexpected Journey, са с нагласи близки до това първа част от новата трилогия да е по-добра от цялостната продукция Lord of the Rings, което само по себе си е изключително нереалистично.

Именно начинът, по който се процедира с очакванията, е решаващ за това дали зрителят ще е очарован или разочарован от филма.

Обективно погледнато, както всеки филм, The Hobbit: An Unexpected Journey си има своите плюсове и минуси и дори и най заклетите фенове на Lord of the Rings и Толкин не могат да го отрекат. Тук идва и другият проблем на зрителите с новата трилогия, а именно - до каква степен Джаксън се придържа към романа.

Пуристите на тема Толкин вероятно няма да останат очаровани от първата част, както и от останалите две, тъй като режисьорът прави свой прочит на творчеството на британския писател. По-голямата част от промените обаче, отличаващи филма от книгата, са направени най-често в полза на сюжета и са в голяма степен оправдани.

"Хобит: Неочаквано пътешествие" излезе на рекордните за България 49 екрана, стартира с рекордни среднощни прожекции

Сред силните страни на The Hobbit: An Unexpected Journey, съвсем очаквано, е актьорският състав. Питър Джаксън отново разчита на стари приятели от Lord of the Rings трилогията като Йън Холм (Ian Holme), Илайджа Ууд (Elijah Wood), Кейт Бланшет (Kate Blanchett), Хюго Уийвинг (Hugo Weaving) и винаги брилянтния Йън Маккелън (Ian McKellen), който отново се превъплъщава в емблематичната роля на Гандалф.
Сред новите попълнения в каста най-открояващи се са Мартин Фрийман (Martin Freeman), който влиза в обувките (или по-точно - в големите космати крака-лапи) на Йън Холм като младия Билбо Бегинс, както и Ричард Армитидж (Richard Armitage) в ролята на пълководеца на джуджетата – Торин Дъбощит.

За запознатите с британския актьор Мартин Фрийман не е изненада, че превъплъщението му е от най-висока класа и героят на Билбо му приляга перфектно. Химията между него и Йън Маккелън е страхотна, както е и с героя на Армитидж – Торин.

Фокусът върху другите 12 джуджета, участващи в приключението, не е голям, но Джаксън се е постарал публиката да бъде запозната с всеки от героите поне в малка степен.

Кейт Бланшет, Илайджа Ууд и Хюго Уийвинг участват в съвсем малка част от филма, в по-скоро епизодични камео роли, които обаче са част от много препратки към първата трилогия. Именно тези връзки с Lord of the Rings са и част от големия чар на филма.

Колкото и да е предубеден един зрител обаче и да търси дребни дразнещи го детайли във филма, завръщането в Ломидол и Графството, представянето на елфите и джуджетата, всички  костюми, пейзажи, музиката на Хауърд Шор (Howard Shore) и т. н. са достатъчни да накарат фенското сърце да тръпне отново пред величието и мащабите, с които Питър Джаксън пренася света, създаден от Толкин, на голям екран.

Втора част на The Hobbit – The Hobbit: The Desolation of Smaug се очаква в кината от 13 декември 2013 г. и ще бъде последвана от трета част – The Hobbit: There and Back Again, планирана за юли 2014 г.

Сподели.