The Following

Pinterest LinkedIn +

The Following е мрачен, зловещ, напрегнат и брилянтен. На практика притежава всички качества, които трябва да има един криминален сериал. Новото заглавие на Fox, чийто създател е Кевин Уилямсън (Kevin Williamson), със сигурност ще успее да задържи вниманието ви и да ви накара да очаквате следващия епизод с нетърпение. Другите две причини да го гледате са Кевин Бейкън (Kevin Bacon) и Едгар Алан По (Edgar Allan Poe).

Гениалните, харизматични и притежаващи немалко предизвикващи възхищение качества злодеи в киното и литературата са много. Един от най-красноречивите примери е Ханибал Лектър от The Silence of the Lambs (Мълчанието на агнетата), превърнал се и в една от емблематичните роли на Антъни Хопкинс (Anthony Hopkins).

Противопоставянето на гениален злодей и гениален детектив, какъвто е енциклопедичният случай Холмс - Мориарти в романите на Конан Дойл (Conan Doyle) и екранизациите по тях, прави нещата още по-интересни.

Основните персонажи в The Following до голяма степен напомнят именно на двойката Холмс - Мориарти. Харизматичен, изключително образован и интелигентен, но луд масов убиец и склонен да пренебрегва правилата, да злоупотребява с алкохола и да проявява сарказъм ФБР агент, който единствен успява да предвиди ходовете на убиеца и да го спре.

Като прибавите към всичко това група от фанатични последователи, мрачните произведения на един от най-значимите автори в американската литература - Едгар Алан По (Edgar Allan Poe) и едно дълго обмисляно отмъщение, резултатът е криминален сериал, който определено си струва да видите.

Идеята:

The Following е създаден по идея на Кевин Уилямсън (Kevin Williamson). Феновете на хорър жанра вероятно го свързват с филми като Scream с Дрю Баримор (Drew Barrymore) и Кортни Кокс (Courteney Cox) и I Know What You Did Last Summer (Знам какво направи миналото лято), на които е сценарист.

Уилямсън е създател и на хитовия тийн сериал Dawson's Creek (Кръгът на Доусън), дал начало на кариерите на Кейти Холмс (Katie Holmes), Мишел Уилямс (Michelle Williams) и Джошуа Джаксън (Joshua Jackson). През последните няколко години Уилямсън е сценарист и на друго изключително успешно телевизионно заглавие - The Vampire Diaries.

Началото:

The Following стартира на 21 януари тази година. Поредицата получава предимно положителни оценки от критиката. Уилямсън предлага идеята си на Fox, защото именно те излъчват един от любимите му сериали - 24.

Едгар Алан По (Edgar Allan Poe)

Едва ли бихме могли да ви запознаем с творчеството и личността на По в няколко изречения. The Following обаче със сигурност ще провокира интереса ви към него, ако до този момент не сте му отделяли време.

Вероятно дори да сте запознати с най-популярните творби на писателя, любопитството ще ви накара да отделите време и на останалите. Произведенията на По винаги са били вдъхновение за други творци, например за режисьора Тим Бъртън (Tim Burton) и Кевин Уилямсън.

По е от авторите, причислявани към американския романтизъм, най-известен с мистиката и мрачната атмосфера на произведенията си, предимно поезия и разкази. С акцентите върху темата за смъртта и нейните символи (качество на литературните творби, което се нарича макабра) По е известен като създател на детективския жанр. Приема се, че произведенията му оказват сериозно влияние и върху формирането на научната фантастика като литературен жанр.

Историята:

Джо Керъл (Джеймс Пюрфой) е известен масов убиец, който успява да избяга от затвора. ФБР се обръща към бившия агент Райън Харди (Кевин Бейкън). Въпреки че не е действащ агент, Харди е избран за консултант, защото именно той успява да залови Керъл през 2003 година. Тогава престъпникът убива 14 студенти в колежа във Вирджиния, където е преподавател.

Въпреки че залавя Керъл, Харди е тежко ранен, а и психиката му не остава неповлияна от случая, така че когато му се налага отново да се впусне в преследване на убиеца, той определено не е във форма. За разлика от първото разследване този път Харди не е в позиция да определя правилата и му се налага да се сработи с екипа от агенти, които работят по случая.

Въпреки всичко той успява да залови Керъл отново. Това, което не е предвидил, е фактът, че Джо Керъл е успял да си създаде мрежа от последователи и няма нужда да е на свобода, за да продължи да убива. Както и факта, че зад действията този път има различен мотив - желанието да отмъсти на Харди.

Героите и звездите:

Кевин Бейкън (Kevin Bacon) се присъединява към кино актьорите, привлечени в света на сериалите. Бейкън, когото феновете със сигурност свързват със заглавия като Apollo 13, Sleepers, X-Men: First Class и  Crazy, Stupid, Love., е в ролята на Райън Харди.

Въпреки че след като при първия си сблъсък с Керъл е намушкан в сърцето и не е действащ агент заради пейсмейкъра, който трябва да носи, Харди е повикан за консултант, когато Керъл успява да избяга от затвора. Освен това е автор на книга, която разглежда случая "Керъл". Сближаването му с бившата съпруга на масовия убиец също се превръща в причина да стане обект на омразата на Керъл.

Джеймс Пюрфой (James Purefoy) е добре познат на феновете на сериалите не само с ролята си на Марк Антоний в Rome (Рим), но и с участията си в други хитови заглавия като Camelot, Revenge и Episodes. Ролите му в киното също не са малко - повечето от вас вероятно са го гледали в A Knight's Tale (Като рицарите), Resident Evil (Заразно зло), Solomon Kane и John Carter. Този път ще го видите като Джо Керъл - харизматичен, гениален и въпреки това откачен сериен убиец.

Керъл е преподавател по английска литература, фокусиран върху периода на Романтизма и обсебен от творчеството на По и идеята за лудостта на изкуството дотолкова, че убива четиринадесет от студентките си преди Харди да успее да го залови.

За десет години в затвора Керъл успява да си създаде група от фанатични последователи, които го издигат в култ и се превръщат в оръжие на отмъщението му към Харди.

Сподели.