The Cave

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Приключенска игра Година: 2013 Разработва: Double Fine Productions Издава: Sega Платформа: РС | PS3 | Xbox 360

Малко странна на моменти, но подправена с уникално чувство за хумор и щипка "куестърска" геймплейна атмосфера от "старата школа" - това е The Cave.

Шантавият пейзаж и лудите, луди пъзели, на които ще се натъкнете в тази игра, може би ще ви се сторят смътно познати, особено ако сте отколешен фен на култовия Рон Гилбърт: човека зад златни куест класики от "едно време" като Monkey Island и Maniac Mansion.

Ако сте играли някоя от споменатите, веднага ще се почувствате в свои води, играейки The Cave, при все че в нея няма да откриете познатия point and click (посочи и кликни) метод за разрешаване на различните задачи - коя от коя по-заплетени, но не чак дотам, че да ви откажат да ги решите.

Всяка следваща, която се изпречи пред погледа ви, има лесно решение, което след като го откриете, ще ви се стори удивително очевидно - да, звучи нелогично и объркващо, но отново - това е игра на Рон Гилбърт. Старите почитатели на куестовете знаят какво имаме предвид.

За разлика от Monkey Island и Maniac Mansion обаче тук ще трябва да си проправяте път напред... подскачайки. Да, играта е по-скоро платформена по природа, което е едновременно благословия и проклятие.

Добрата новина е, че за разлика от класическите point and click приключения The Cave "се движи" доста по-пъргаво напред, има собствен ритъм и се играе леко и приятно без да "натежава" в някои моменти. Лошата е, че платформената механика й изневерява на неравни интервали от време и може да ви изнерви с неща като тромава система за контрол и кофти навигация.

Колкото и странно да звучи, нещата в РС версията са една идея по-добре налучкани отколкото в конзолния вариант (да, иди, че го разбери - платформър, който се играе по-добре на компютър, отколкото с геймпад).

Така че ако сте избрали добрата стара РС платформа, шансовете да бъдете увлечени (а не периодично подразнени) са по-високи. А по отношение на увлекателност The Cave има с какво да се похвали. Играта ще ви предложи цели седем достъпни за игра персонажи, всеки със своя собствена история и уникални предизвикателства.

Само три от тях ще бъдат достъпни в рамките на едно преиграване обаче, което означава, че ако The Cave ви допадне наистина много, шансовете да я превъртите отново (и отново, и отново) са големи, като при това гарантирано играта ще ви изненадва всеки път с нещо ново.

Още повече в рамките на едно преиграване доста от пъзелите ще изискват да комбинирате уменията и на трите налични героя (в Trine стил). Местата, на които ще ви отведе The Cave, са издържани изцяло в духа на вече няколко пъти споменатите Рон Гилбърт класики - от голямо лондонско имение през пустинен остров до пищен карнавал - играта крие изненади зад всеки ъгъл.

Така че ако сте фен на приключенските игри "от едно време" и не държите да преигравате за n-ти път римейка на Moneky Island, определено си струва да дадете шанс на този "модерен куест" (или на представата на Рон Гилбърт за модерен куест, ако щете).


Сподели.