Тенденции: Смартфон светът през 2013

Pinterest LinkedIn +

Новата година с фаталното 13 в края си по нищо не предвещава фатализъм за света на мобилните телефони. Напротив. След като завладяха почти всички хай тек пазарни ниши и се настаниха удобно в кажи-речи всеки джоб на планетата, през следващите 12 месеца те явно ще работят за затвърждаване на своята доминация и ще стават още по-добри, бързи и мултифункционални. Ето някои от най-важните направления, в които ще се случва това през 2013.

Изгревът на HTML5 устройствата

Известен като "езика на уеб", HTML (HyperText Markup Language) вече може да се похвали с петата си по ред ревизия. Ключовата новост в нея звучи така: универсалност! Това означава, че HTML5 може да бъде "разбран" от всяко интернет свързано устройство, било то настолен или мобилен компютър, смартфон или таблет.

Последната версия на езика е специално разработена така, че да оптимизира визуализацията на мултимедия (видео, анимации, звук) и то дори на по-скромни хардуерно устройства. Благодарение на това до края на 2013 HMTL5 ще е навсякъде – анализаторите очакват повече от 1 милиард съвместими мобилни телефони да бъдат на пазара до края на годината.

Синхронизирани операционни системи

Две от ключовите компании, надпреварващи се за влияние на днешния смартфон пазар – Microsoft и Apple освен мобилни предлагат и настолни операционни среди. Отчитайки факта, че това е солидно конкурентно предимство пред "общия враг" Google, те работят (и ще работят) активно за пълно интегриране на настолните Windows и MacOS с мобилните Windows Phone и iOS.

Това означава от една страна още по-плътно обвързване на потребителя с избраната от него софтуерна екосистема, но и повече удобство при използването й, опция за безпроблемно "пренасяне" на услуги в и от триъгълника "смартфон – таблет – РС", работещи под управлението на една и съща операционна система.

Краят на РС ерата?

Много анализатори вещаят края на РС платформата такава, каквато я познаваме през последните две-три десетилетия. Разбира се, има доста основания да се смята, че все повече потребители ще заменят своите компютри с мобилни телефони, осъзнавайки, че те вършат почти същата работа, но в по-малък формат и с опция за гласова комуникация. Тази тенденция се потвърждава и от факта, че през миналата година в света бяха продадени значително повече смартфони отколкото РС-та.

Все пак още е рано да отписваме напълно добрите стари компютри. Че те ще трябва да се променят под напора на новите реалности на пазара, е безспорно. Но да изчезнат напълно? Едва ли – поне не и през 2013.

4G At Its Best!

Мобилните технологии от четвърта генерация ще заблестят ярко през 2013. Непрекъснато повишаващите се изисквания към скоростта за трансфер на информация, обусловени от нуждата за постоянна активна връзка на всеки модерен смартфон към интернет, ще тласкат индустрията напред в това отношение.

В резултат към края на годината върхови скорости за трансфер на данни от порядъка на 5 мегабита за секунда и повече няма да са проблем за най-актуалните смартфон модели.

Облаци навсякъде

С новите си генерации устройства водещите смартфон компании показаха ясно, че желаят потребителите да се възползват по-скоро от неограниченото уеб пространство за съхранение на информация (cloud), а не от локални дейта сторидж решения като SD и microSD карти.

Новият Nexus флагман на Google например (Nexus 4) изобщо не включва опция за инсталиране на допълнителна памет – ако ви е нужно още пространство за съхранение на информация, компанията ви предлага услугите на Google Drive.

Apple пък, както добре знаем, никога не са предлагали опция за разширяване на паметта на iPhone, така че за тях това не е нищо ново.

Още по-корави телефони

След корпусите от карбонатни и поликарбонатни сплави и екраните, защитени от супертвърдо Gorilla Glass покритие, идва ред и на водонепроницаемите смартфон модели. Съвсем логична и очаквана стъпка – още повече напоследък все повече телефони (в това число и от най-висок клас) идват със запечатани корпуси, под които потребителят няма достъп.

И след като така или иначе говорим за неотваряем смартфон, стъпката до напълно изолиран, водонепроницаем корпус е една, и то доста скромна.

Ползите са очевидни – още по-издръжливи мобилни устройства. Лошите новини започват обаче, когато нещо в смартфона се повреди – дори ако става дума за проста смяна на батерия, ще трябва да търсите услугите на специализиран сервиз.

Сподели.