Тейлър Суифт мина на "червено" в Billboard 200, счупи няколко рекорда

Pinterest LinkedIn +

Месец преди 23-тия си рожден ден американската звезда Тейлър Суифт стана първата изпълнителка в SoundScan ерата на Billboard с повече от един дългосвирещ запис, изкупен в над 1 млн. копия през дебютната си седмица на музикалния пазар.

Очаквано нейният четвъртия студиен албум Red, издаден в САЩ на 22 октомври 2012 г., повтори постижението на своя предшественик - Speak Now (2010), който покори Billboard 200 непосредствено след дебюта си, като едновременно с това получи първия си платинен сертификат от RIAA (за 1 000 000 + продадени копия). Точната цифра на Red е 1 208 000 – най-големият актив, регистриран от албум, издаден през последните десет години, и по-точно от появата на The Eminem Show (1 322 000) насам.

Освен тези два записа и Oops!... I Did It Again на Бритни Спиърс – единствения албум на изпълнителка с по-силен старт от този на Red (1 319 000 копия, 2000 г.), още само 15 дългосвирещи записа, издадени от началото на SoundScan ерата (1991 г.), са успели да продадат по 1 000 000 и повече копия в САЩ в седмицата след рилийза си.
Рекордьорът сред тях е No Strings Attached на NSYNC, който дебютира на върха на Billboard 200 с 2.416 млн. продадени копия.

Последният артист, издал блокбъстър от подобен калибър, е Lady Gaga, чийто втори студиен албум – Born This Way, стартира с 1 108 000 продадени копия през последната седмица на май 2011 г. Тук трябва да се има предвид, че през дебютната си седмица Red можеше да бъде закупен в дигитален формат единствено от iTunes Store, а най-ниската му продажна цена бе  $9.99 ($14.99 в iTunes), докато Born This Way не само бе разпространен и в други дигитални маркети, но за ограничено време бе достъпен в Amazon на промоционална цена от $0.99.

По данни на Big Machine – независимият американски лейбъл, издаващ както Суифт, така и Тим Макгроу и Rascal Flatts, броят изкупени копия от Red през iTunes е 465 000 – рекордно количество за албум, наличен в дигиталната платформа на Apple.

Макар и с многократно по-малки активи, в топ 10 на Billboard 200 дебютират още пет новоиздадени проекта начело с good kid, m.A.A.d city на Kendrick Lamar (2) и Viva Duets на Тони Бенет. Останалите три са Blak And Blu на Gary Clark, Jr., House Of Gold & Bones: Part ... на Stone Sour и On This Winter's Night на Lady Antebellum.

Сред лидерите в класацията присъства още един кънтри артист в лицето на Джейсън Олдийн, чийто нов албум, Night Train, дебютира под No.1 в предишното издание на Billboard 200. Останалите заглавия от топ 10 са Babel на Mumford & Sons, The Truth About Love на P!nk и Two Eleven на Brandy.

Както обикновено, раздвижването в челните редици на Hot 100 е много по-слабо изразено от това в Billboard 200, като единствените две нови заглавия в топ 10 не са новоиздадени сингли, а такива, проправили си път до тази зона на класацията - Locked Out Of Heaven на Bruno Mars и Don't Wake Me Up на Крис Браун.

Въпреки това и дума не може да става за липса на интрига в чарта за сингли на САЩ, за чието първо място вече шест поредни седмици спорят Maroon 5 и Psy, поддържайки минимална дистанция помежду си. И макар тя да е намаляла още в сравнение с предходното издание на Hot 100, Maroon 5 все така държат първата позиция с One More Night, а Psy продължава да "тъпче" на едно място – второто, с Gangnam Style.

Компания в топ 3 им правят fun. с едноименния сингъл от последния си албум – Some Nights, а изкачващите се в класацията Die Young на Ke$ha и Diamonds на Rihanna допълват челната петица.

Сподели.