Технологии и медии през 2011 година

Pinterest LinkedIn +

Развитието на технологиите влияе на всички сфери в живота през 21 век. Новите начини на комуникация променят не само отношенията между хората, но и пътя, по който новините достигат до тях. Спокойно можем да наречем 2010-а "година на мобилните технологии в новините" и по всичко личи, че това ще важи и за 2011-а. Именно поради това спираме вниманието си на въпроса - как ще се променят новините през тази година!

Последствията от WikiLeaks

Професията на журналиста вече не е това, което беше, именно заради мобилните технологии. През 2010 година WikiLeaks наложи нови стандарти - разпространението на строго секретни документи създаде доста проблеми на основателите на сайта, но дори и той да бъде закрит, със сигурност ще се появят много нови, направени по същия модел сайтове, които да предоставят на хората секретна информация - нещо, което несъмнено привлича вниманието. Вече дори има започнати подобни проекти, за които тепърва предстои да чуваме повече - Openleaks, Brusselsleaks и Tradeleaks.

Таблетите

В началото на 2011-а можем да намерим информация за това какво се случва по света навсякъде – телевизията, интернет, мобилния ни телефон, вестника, радиото. Всички те обаче, ще остават все по-назад от едно изобретение, което стана хит през 2010 година – таблета. Несъмнено, той ще се превърне в едно от най-популярните крайни устройства за разпространение на новини под всякаква форма. Дали ще се използва, замествайки вестника, радиото, телевизора или нещо друго – таблетът скоро ще се превърне в най-добрия начин човек да получи информация за ставащото по света в удобен за него начин и момент.

Аз, репортерът

След развитието на локализираните социални мрежи и услуги, свързани с тях, съвсем спокойно скоро можем да очакваме и новинарски сайтове и мрежи, които да разчитат на мобилни новини от мястото на събитието. Вече всеки ще може да предава от някоя гореща точка по света, дори да не е професионален журналист, а просто случайно да е попаднал там.

Социалните мрежи

През 2011-а година ще се затвърди и тенденцията все повече новини да са базирани на различни истории от Twitter, Facebook и т.н. Нещо повече – технологиите все по-често ще правят възможно през тази година използването на съдържание от видео портали като YouTube, тъй като много от клиповете там вече са с HD качество и определено са подходящи за материали в новинарски емисии.

Онлайн инвазия

Тенденциите, случващи се в "офлайн" медийното пространство нямат нищо общо с това, което е в мрежата. И докато тиражите на вестниците и всякакъв род други печатни издания постоянно падат, то проектите в мрежата на същите медии се радват на интерес. Така скоро ще видим още нови медии, преминали в цифров и мобилен вид. Дали ще четем вестника от таблета си или ще гледаме новинарската емисия на мобилния си телефон – най-вероятно ние пак ще разчитаме на същите големи медии както и в момента, но те просто ще са в нов вид и ще достигнат по различен начин до крайните си потребители.

Интерактивна телевизия

Телевизията се променя непрекъснато и тази, която ще видим през 2011-а, ще е по-различна от всякога. Доста потребители вече използват интернет и телевизия едновременно, което несъмнено създава допълнителни удобства. Предстои бум на интерактивните телевизии, в които изпращането на съдържание от зрителите ще е нещо съвсем нормално. Както и много други услуги, които са достъпни и в момента, но за съжаление са малко популярни.

Сподели.