Tarja Turunen: Да си жена в рока, означава да си много силна и да знаеш какво искаш!

Pinterest LinkedIn +

На 27 януари, финландската метъл кралица Tarja Turunen ще зарадва българските си фенове за пети път. Броени дни преди концерта, Avtora.com се свърза със звездата, за да научи подробности за шоуто в "Арена Армеец София", връзката й с Паулу Коелю, отношенията с Nightwish, както и повече за самата нея.

Ромина Кирчева: Съвсем наскоро излезе новата ти песен Outlanders. Разкажи ни как и защо е вдъхновена от Паулу Коелю?

Tarja Turunen: Обичам този начин на писане за мечтите и живота като цяло. Много пъти съм се хващала, че мисля по начина, описан в неговите книги. След като прочетох "Алхимикът", бях зашеметена. Прочетох всичките му книги, дори на няколко езика.

Свързах се с издателите на Паулу, искайки разрешение да използвам негови текстове в Outlanders. За щастие, той се съгласи! Имах чувството, че песента се нуждае от текст, разказващ за мечтите и живота ни, а Коелю наистина знае как се прави това.

.: Направи песни с различни известни музиканти като Joe Satriani, Phil Labonte, Scorpions и др. Имаш ли си списък с други, с които искаш да работиш, и планираш ли нови такива проекти?

Tarja Turunen: Има много прекрасни музиканти и артисти, с които бих искала да работя. Нямам списък честно казано, но с нетърпение очаквам такива съвместни партньорства в новия си албум, а и в бъдеще.

За съжаление, сега не мога да ви кажа повече за тях. Човек винаги научава нещо ново от такива проекти и е много приятно да работиш в близост с други артисти.

.: Как се роди идеята за Beauty and the Beat? И защо избра България?

Tarja Turunen: От много време мечтаех да направя класически концерти с оркестър и хор в различни държави. Преди известно време Майк Терана издаде класическия си албум и идеята да правим такива концерти дойде от моя страна.

Въпреки че говорихме за това впоследствие, той също каза, че си мечтае за това от известно време. За това дадохме смело напред и решихме да започнем от Пловдив, България. Беше толкова красиво! Никога няма да го забравим.

Разбрахме, че искаме да продължим да правим такива концерти и сега дори имаме конкретни планове за турне на Beauty and the Beat през 2013 година. Нямам търпение!

.: Какви концерти предпочиташ – по-малки със задушевна обстановка или големи фестивални изяви?

Tarja Turunen: И двата варианта си имат своите положителни страни. Понякога е страшно забавно да пееш за масата - да виждаш реакцията на хиляди хора по едно и също време, но от друга страна е толкова прекрасно да усещаш подкрепата на истинските си фенове на самостоятелните си концерти.

На фестивали достигаш до много повече хора наведнъж, защото някои от тях не са дошли, за да видят само твоето шоу. От друга страна, на моите концерти знам, че хората са си купили билет, за да видят специално моето изпълнение. Там можеш да усетиш истинската любов във въздуха.


.: Имаш ли планове за заснемане на концертно DVD и обмисляла ли си България като възможна дестинация?

Tarja Turunen: Първото в кариерата ми концертно DVD ще бъде заснето в Розарио, Аржентина, но през цялото финално турне имаме камери почти навсякъде, за да съберем материал.

Трябва да знаете, че аз обожавам да пея пред българската публика, защото вие показвате истинска любов. Сигурна съм, че нещо ще се случи преди, по време и след концерта. Вие сте в сърцето ми!

.: Тъй като концертът на 26 януари в "Арена Армеец София" ще бъде петото ти шоу у нас, успя ли да разгледаш наоколо? Къде в България ти хареса най-много и защо?

Tarja Turunen: Уау. Невероятно е, като си помисля, че съм била в страната ви толкова много пъти! Всъщност има твърде много хубави изживявания в България, които трябва да изброя.

Например, видях изображението си изрисувано на стена в Каварна, изнесох класически концерт с невероятен оркестър и хор в Пловдив, и куфях с хиляди хора в София. Два пъти! Публиката е много приветлива. Нямам търпение да се върна!


.: Изглеждаш прекрасно, каква е тайната ти? Дай ни една рецепта за красота и една рецепта за поддържане на гласа...

Tarja Turunen: Е, хайде де! И аз остарявам като всички останали! Определено става все по-трудно да се поддържам в добра форма и трябва да се трудя доста усилено за това. Играя аеробика, плувам и тичам, винаги когато мога, дори по турнета.

Важно е да се пие достатъчно вода и да се яде здравословно, защото всичко, което изядеш, след няколко дни се появява върху кожата ти. Добрите козметични продукти също са важни. Имам ужасно суха кожа и се нуждая от непрекъснато овлажняване!

Тренирам гласа си всеки ден и това също ми помага да съм във форма. Класическото пеене изисква много търпение и работа, която никога не свършва. Искам да продължавам да се развивам като певица.

.: Какво е усещането да знаеш, че хиляди тийнейджъри са влюбени в теб? Как се отнасяш към тях и срещала ли си някои лично?

Tarja Turunen: О, срещала съм много от тези прекрасни момчета! Но те не са само момчета, има и много пораснали мъже!!!

Понякога много се лаская, като знам, че хората имат чувства към мен, но от друга страна, силата на музиката е тази, която ги кара да се чувстват така.

Да си жена в този рок свят, означава да си много силна и да посрещаш предизвикателствата на първа линия и също да знаеш какво искаш. Обичам феновете си и без тях не бих била, това което съм.

.: Пееш ли под душа и какво?

Tarja Turunen: НИКОГА не пея под душа: )

.: И накрая един деликатен въпрос, който всички искат да зададат, но се страхуват: какви са отношенията ти с Nightwish сега?

Tarja Turunen: Вече не съществуват такива. Мостът е изгорен.

.: Какво да очакваме на концерта на 27 януари в София?

Tarja Turunen: Аз очаквам публиката да полудее тотално! Вече се е случвало на предишните ми концери в София! Сетлистът е много специален, защото на това турне имаме за цел да не повтаряме много песни в градове, в които вече сме ги изпълнявали.

Сигурна съм, че ще си прекараме страхотно! Още веднъж: благодаря ви, хора, за тази възможност и Ви благодаря, че сте моята буря! Обичам ви!

Сподели.