Tape Five: Винаги свирим на 100%, независимо дали сме на голям стадион или в малък клуб

Pinterest LinkedIn +

Основателят на интернационалния електро-суинг проект Tape Five – Мартин Щратхаузен (Martin Strathausen) – в интервю за Avtorа.com, след което всеки, който не е чувал името на групата, но е ценител на качествената музика, ще поиска да бъде в публиката на нейния първи концерт на родна земя.

.: Кой е Мартин Щратхаузен?

Мартин Щратхаузен: "Кой е Хари Кръмб?" (заигравка със заглавието на комедийната лента Who's Harry Crumb? от 1989 г. с Джон Канди, бел. ред.). Но нека да отговоря на въпроса. Аз съм този, на който му дойде идеята да направи музикалния проект Tape Five.

Пиша и продуцирам песни и съм мултиинструменталист, който записва в албумите си партиите на почти всички инструменти. Също така снимам видеа, монтирам ги и всички останали досадни неща в бизнеса.

Преди това съм правил хиляди радио "джингли" и аудио дизайн за големи станции тук, в Германия. Но в същността си аз съм жител на планетата Земя, обичащ мира вегетарианец с много водни знаци в астралната ми карта, което ме прави креативен и независим!

.: Би ли ни разказал малко повече за групата? Как намери и избра музикантите, с които свириш?

Мартин Щратхаузен: Сам и много лесно. Например за да намеря моя първи тромпетист, залепих афиш в училището по изкуства Фолкванг, добре известно като Music Highschool. Един ден по-късно той ми се обади и беше перфектен!

Било е писано да се срещнем! Разбира се, че се нуждая от добри музиканти, но трябва и емоционално да си пасваме. Това е големият лукс да се занимаваш с музика: мога да избирам хората, с които работя. Защото те се превръщат в част от живота ми, а аз искам да работя с приятели! Интересното е, че страшно много международни музиканти се мотаят тук в Германия!

.: Кажи ни по едно-две неща за всеки един от групата?

Мартин Щратхаузен: Тъй като Tape Five изпълнява оркестрирана музика, аз обикновено се радвам да пътуваме голяма група от 10 души, но в София ще бъдем секстет ;) Затова ще се концентрирам върху тези, които идват за 31 май.  

Певицата е Gilda Rebello. Идва от много танцувална и музикална държава - Бразилия. Тя е точно това, от което имам нужда, за да представя Tape Five. Станах добър приятел с моя барабанист Alex Weinstein, който е от Украйна, и ми показва някои йога практики. Страхотно е!

Моят басист Marcel Richard е от Кьолн и е много як човек. Мисля, че дори мога да го изпратя на фестивал на Луната ;) Моята  брас секция наистина са луди момчета от Украйна, губят си нотите и всичко, но не мога да им се сърдя, тъй като те също ми станаха приятели.

Тромбонистът Jürgen Fassbender свири в албумите Tonight Josephine и Swing Patrol. Той е страхотният отборен играч, който всеки отбор трябва да има! Мисля, че съм намерил правилните хора за моята музика на сцената!

.: Как заобича електро суинг музиката?

Мартин Щратхаузен: Може би още от дете, когато чух онези специфични звуци в записите на старите биг бендове. По-късно, когато започнах да продуцирам, се опитах да ги смесвам с нови неща и точно между тях направих песен, наречена Avenue du Gare (1999). Тя бе издадена няколко години по-късно. Още по-късно, през 2009 г., когато работех върху Tonight Josephine, си бях кръстил този стил Charleston House. По това време не знаех, че и други работят върху подобни неща.

.: Какво те вдъхновява?

Мартин Щратхаузен: Може би преди всичко природата. Тя е перфектно балансирана и прекрасна. Обърнете внимание на размерите и дълбочината на птичата песен! Но също така ме вдъхновява и градът. Ужасно и налудничаво е, но няколко минути в него стимулират мозъка ти :) Музиката също е вдъхновяваща... но само добрите вибрации!

.: Кои са твоите любими изпълнители/групи?

Мартин Щратхаузен: Признавам, че нямам. Харесвам изпълнителите от миналото, тези от времето на Glenn Miller и Louis Armstrong. Новите са като мен - вдъхновяват се от старите неща, но ги интерпретират по техен си начин, което аз невинаги приветствам;) С лупове и синтезатори можете да направите много "лоши вибрации". Не само лоши, но и разрушителни!

.: Това е първото ви посещение в България. Какво да очакваме от вас на сцената?

Мартин Щратхаузен: Групата ще свири на 100%, както навсякъде, няма значение дали сме на голям стадион в Корея или в малък клуб с 50 души (хей, надявам се, че ще има малко повече в София ;).

Ще свирим песни от всичките четири албума на Tape Five. Това ще бъде секстет с брас секция и някои допълнителни електроники. И обърнете внимание на обувките!

.: Знаеш ли нещо за България?

Мартин Щратхаузен: Да си призная, не е твърде много! Родителите ми са били там на почивка;). И тъй като е на Балканите, имам бегла представа за колоритния манталитет. Река Дунав е една от най-старите Европейски културни артерии, които свързват градове като Виена и Будапеща с някакъв общ дух, където стотици години е правено изключително много изкуство! Всеки, който иска да ми разкаже повече за България, е добре дошъл!

.: Кажи нещо на българските си фенове.

Мартин Щратхаузен: Имаме фенове дори и в България? Уау, това е страхотно!

Много се радвам, когато достигаме до хора в различни страни и е прекрасно, когато харесват музиката ни и разбират посланието.

Това показва още веднъж, че музиката е универсален език. Приятно ми е да работя по този въпрос! Така че, хора в или около София, ако ви харесва този вид музика, елате в Sofia Live Club в петък, 31 май!

Първите 5, които пишат на стената на Tape Five във Faceboook, ще влязат безплатно на концерта :) 

We want you – join the Swing Patrol!

Сподели.