Танцуващите дрони на Cirque du Soleil в Sparked ще ви накарат да повярвате в чудеса

Pinterest LinkedIn +

Машините участват в създаването на изкуство отдавна, а в наши дни, ако не на всички, то на почти всички нива, подчинявайки се безпрекословно на човешкия контрол, за да материализират и най-дръзките ни фантазии. Но могат ли самите машини да създават изкуство? Да излязат на сцената и да изнесат пърформанс, взривяващ сетивата и усещането за това кое е истинско и кое - не. Представление в истинския смисъл на думата, което просто няма как да бъде по-достоверно. И по-човешко…

Създавани от хората за хората, технологиите неизбежно носят човешки характеристики, изпълнявайки подражателни на нашите действия, и този филм на Verity Studios и ETH Zurich – креативния гений зад прочутия Cirque du Soleil – демонстрира това по особено красноречив и поразяващо въздействащ начин.

Наречен Sparked, той е реализиран през 2014 година с участието само на един човек – член на трупата на Cirque du Soleil, който обаче съвсем не е сам на сцената и в този смисъл не е герой в моноспектакъл. Партнират му 10 дрона (квадкоптери), маскирани като цветни танцуващи лампиони, контролирани чрез алгоритъм, благодарение на който са постигнати техните абсолютно прецизни движения без човешко управление. CGI технология "не е използвана, нито е необходима", гласи надписът, предшестващ финалните надписи.

"Искахме да разберем какво бихме могли да постигнем, като използваме набираща скорост нова технология, придавайки смисъл и магия на този проект, така че да го изведем на следващо ниво", обяснява Уелби Алтидор – изпълнителен художествен директор на продукциите на Cirque du Soleil.

Филмът започва с небезизвестната сентенция на великия автор на художествена научна фантастика Артър Кларк, която гласи: "Когато една технология е достатъчно напредничава, тя по нищо не се отличава от магията". И доказва по безкрайно вълнуващ начин истинността на това твърдение.

Музиката във филма е на четирикратно номинирания за "Оскар" американски композитор предимно на филмова музика, чест колаборатор на Тим Бъртън, Дани Елфман (Alice in Wonderland, Dark Shadows, Fable II, Oz the Great and Powerful).

След като видите филма и се върнете на Земята, кацайки директно в Amazon Drone Store, изгледайте и не по-малко интересното мейкинг видеото за създаването на Sparked.


Сподели.