Таблетът Nexus 7 - Google отвръща на удара

Pinterest LinkedIn +

Макар че трудно може да се нарече "официален анонс", новината за бъдещия бестселър таблет на Google получи потвърждение. По всяка вероятност за пръв път ще видим Nexus 7 "на живо" по време на ежегодната Google I/O конференция, която стартира на 27 юни. Междувременно обаче са известни достатъчно подробности относно устройството, за да е ясно, че Apple (а покрай тях и Amazon) определено имат повод за притеснения.

От чисто хардуерна гледна точка Nexus 7 ще бъде доста впечатляващ Android таблет. Създаден от Asus, той ще използва 1.3 гигахерцов четириядрен Tegra 3 процесор и 12 ядрен GeForce видео чип. Оперативната памет ще е 1GB, a пространството за съхранение на данни - между 8 и 16 GB.

Дисплеят на Nexus 7 ще е с резолюция от 1280 х 800 пиксела, със (както подсказва името му) 7-инчов диагонал и IPS матрица със зрителен ъгъл от 178 градуса. Известно е още, че устройството ще разполага с 1.2 МР фронтална камера, а батерията му ще осигурява до 9 часа време за работа.
Освен чисто технологичните си преимущества, Nexus 7 ще разполага и с още два много силни коза. Първият, разбира се, е цената му – очаква се в САЩ тя да е между $199 за версията с 8GB памет и $249 за 16 GB модел.
Това няма как да не притесни Amazon, които до момента необезпокоявани се радваха на едноличната Kindle Fire хегемония в този сегмент от пазара.

Освен по-добри хардуерни параметри, Nexus 7 ще предлага и още едно голямо преимущество пред Kindle Fire – той ще използва най-новата версия на Android – Jelly Bean (която между другото също все още не е обявена официално и ще има пореден номер по-скоро 4.1, отколкото 5).

Това означава, че Nexus 7 на практика ще е много по-широко отворена платформа в сравнение с консервативния, по отношение на налично съдържание и приложения, Kindle Fire (ограничен основно до съществуващата Amazon екосистема).

Нещо повече – Google обещават лично да се занимават с бъдещите ъпдейти на Android след като Jelly Bean бъде официално оповестена. На практика така ще се коригира един от най-неприятните проблеми на Android – фрагментацията, заради която операционната система напоследък търпи доста критики.

За съжаление към момента не е ясно дали Google смятат да правят това по отношение на Jelly Bean или само за версията, която ще използва Nexus 7.

Този и още доста неизяснени въпроси относно таблета чудо на компанията ще получат своя отговор съвсем скоро. Засега е ясно едно: след като Apple показаха новият си iPad и официално анонсираха iOS 6, а Microsoft споделиха със света идеите си за собствен таблет в лицето на Surface, границите на следващия грандиозен сблъсък в мобилния сегмент вече са ясни.

Кой точно ще победи - тепърва ще видим, но със сигурност се очертава ожесточена конкуренция, което означава само едно: очакват ни още по-добри таблети на още по-ниски цени.

Сподели.