Светльо Витков: "Прави ми се революция!"

Pinterest LinkedIn +

Преди няколко дни в София се проведе първият български ска фест. Организаторите амбициозно го наричат и първия Балкански ска фест. Специално участие в него взеха групи от пет държави: Полша, Франция, Белгия, Гърция и България.

Малко преди началото на фестивала, чиято идея е да стане традиционно международно събитие, Avtora.com потърси Светльо Витков, за да ни разкаже повече за него. Той обаче поразсъждава и на много други теми.

Avtora.com: Здравей, Светльо. Как си, какво ново се случва около теб?

Светльо Витков: Много съм добре. Фестивалът трябва да започне в 17 ч., но по стар български обичай по това време никой няма дойде.

.: Не е ли малко странно време за организирането на подобен фестивал – лято е, феновете са по морето, а навън е невероятна жега?

СВ: Ами, супер си е. Като за начало не е лошо – може да е малко неподходящ периода, но пък така съвпаднаха датите с участията на всички банди. Поляците Bibi Ribozo & The Banditos вече са свирили в България, така че си имат публика, има французи…
Най-хубавото сред българските участия е Root Souljah, които смея да твърдя, са много добра банда. Sofia Ska skins също. Ние също сме много добра банда, така че ще стане много як ска фест. Реално в България такъв фестивал се прави за първи път и се надяваме тази традиция да продължи.


Малко преди началото на фестивала

.: Лесно ли се организира едно такова мероприятие днес в България?

СВ: Хората си мислят, че е лесно, но няма лесна работа. Доста компоненти трябва да се съчетаят, за да се получи това накрая.

.: Организацията ли е най-трудна? Не е ли факта, че в България в момента няма развита музикална сцена и да организираш фестивал на това отгоре си е доста трудоемка и дори налудничава задача?

СВ: Точно така. Започваме отначало! Ако си голяма компания и имаш също толкова големи спонсори е много лесно да поканиш Дженифър Лопес. Но ние не разчитаме на това, работим за развитието на българската музика и за това е много трудно! Не бях на концерта на Manowar, но чух че са пели българския химн. Аз мисля, че това си е истинска подигравка, особено ако не си поданик на тази държава. А сега щели да го издават и в албум. Това е като дисекция на цялото ни състояние в момента – хората идват, ние им се радваме и те ни купуват. На едро ни купуват – това да ти купят химна е пълна подигравка, унижение. Скоро ние няма да имаме нито нация, нито националност, защото ще сме се продали. Всъщност точно с това трябва да се борим, за това трябва да се правят деца. Но пък трябва да могат и да се гледат, за което пък са отговорни хората, на които е дадена властта. Те обаче гледат само те да са доволни и ето го резултата.

.: Доста си развълнуван – това, за което говориш ядосва ли те или те вдъхновява?

СВ: И двете едновременно. Но съм сигурен, че всичко ще си дойде на мястото – тази простотия просто не може да продължи. Или ще изчезнем скоро или борбата ще продължи. Мисля, че българите са преродените хлебарки – ние сме такива гадове, че трудно може някой да ни затрие. Ще оцелеем въпреки всичко – може да ни бият, може да ни ебът, може да ни купуват. Народността, езика, културата, религията – трябва да се научим да пазим тези ценности. Ние работим за българската култура с всичко, което правим. Но когато няма следващо поколение, е все едно какво правиш. Но продължаваме да работим за българската музика. Някакви хора ни казват: „Тва е бита кауза, на концертите ви се събират по 1000 човека”. Какво от това? По нищо не се различаваме от която и да било банда.


"Когато усетиш, че изчезваш, започва да ти работи инстинкта за самосъхранение."

.: Промениха ли се феновете през годините?

СВ: Естествено, че се промениха. Но нашата борба не е да ги дърпаме от другата музика – от чалгата например, щото и тази борба между чалгата и рока е голяма простотия. Има българска музика – това е важното. Докато се караме за това кой е по-велик, се появява някой, който да ни зароби или отвее. Но пък българина е индивидуалист – той е най-великият. Трябва да загасим лампите, да затворим вратите, да затворим държавата и това е. То фактически държавата я няма, няма държава България.

.: Продължаваш ли да пишеш?

СВ: Пиша. Доноси. Ама никой не ги чете да го е*а. Ако беше по времето на бай Тошо щях доста да дръпна в йерархията. Щях да стана подполковник и сега депутат, ама на… яд ме е, да му е*а майката. Всичките доносници и ушета станаха политици. Това е… мъртва работа.

Но иначе пиша. Сега предстои да излезе точно такава книга – казва се „Психопатията на обикновения българин”. Предстои и нов албум, скоро ще пуснем и ново парче. Работим… за лудо… ако не работиш, няма кинти…

.: Много ми е интересно какво правят музикантите, когато не свирят и не дават интервюта?

СВ: Работят кой каквото намери – единият е фаянсаджия, другия - аранжор. Гледаш кадърни хора, които в същото време са на ръба на беднотията. Трябва да се промени всичко. Промяната започва с осъзнаване – когато усетиш, че изчезваш, започва да ти работи инстинкта за самосъхранение.

.: Усещам, че ти се прави революция май?

СВ: Естествено, че ми се прави революция. Това не е държава, не е и лайна – лайната са поне човешки продукт, а тва не е и човешки продукт. Ужас! По голям геноцид към собствения си народ не знам да има държава, която да упражнява. За това турците са измислили най-голямата гадост – еничарството. Политиците ни в момента са еничари. Това е!

Положителната нотка в цялата работа обаче е, че винаги има шанс, има надежда. Ако нямаше надежда, нямаше да си го говоря сега това с теб, защото нямаше да има смисъл. Българинът трябва да разбере, че не е най-великия, най-хитрия и най-умния. И когато остане сам ще бъде бит и е*ан и в почивките препикаван.


"Българите са преродени хлебарки"

.: Това, за което говориш също е пънк…

СВ: Какво е пънк? Ей тва, което ти казах. И да – искам революция! Роден съм в комунистическия режим, младостта ми премина в демокрацията, но това което става в момента няма никаква обосновка. няма такова общество, няма аналог!


.: Като заговори за пънк, се замислих колко малко хора в момента си дават сметка, че пънка не е само музика, а идеология, стимул, вид свобода…

СВ: Естествено… младите също са продукт на тази изкуствено създадена в България култура, която „иска мерцедес, иска скъпи дрехи, иска гъзария на 18 години и да играят фолк певици голи на масата”! Това, което казвам, не е за да съдя стилове или култури. Даже не плюя чалгата – сигурно може и да ме видиш подпийнал в някое чалга заведение – кво пък толкова. Що пък не…

.: Променил си се!

СВ: Да, порастнаха ми цици. С годините човек леко помъдрява. И отхвърлянето не води до нищо, а означава, че нямаш позиция. Човек трябва да познава добре желанията и възможностите си.

.: Какво предстои на Светльо & The Legends?

СВ: Ще запишем нов албум. С Ъпсурт подготвяме съвместно парче. Има и други проекти – идеи имам много. Преди нова година може да завихрим и едно турне.

За Avtora.com интервюто взе Елена Георгиева

Сподели.