Sting подкрепи протестите в Казахстан, отмени концерт в Астана

Pinterest LinkedIn +

Sting отмени участието си на казахстанския Astana Day Festival на 4 юли, като по този начин заявява несъгласието си с репресиите, които търпят местните работници в газодобивната индустрия и привлича вниманието към кризата в страната, чиито национални нрави американският актьор Саша Барон Коен иронизира в заклеймения комедиен филм Borat от 2006 г.

В специално изявление на Sting по казуса, публикувано в официалния му сайт, се казва, че ситуацията на работниците в Казахстан, които започнаха ефективни стачни действия преди повече от 40 дни, е била представена на вниманието му от Amnesty International – неправителствената организация, бореща се за правата на хората по цял свят, която британската звезда подкрепя през последните 40 години.

Според организацията, участието на Sting на музикалния фестивал в казахстанската столица би било интерпретирано като одобрение на президентската администрация от неговата страна, в противоречие с хуманистките му убеждения.

На 2 юли бившият фронтмен на The Police, чийто концертен тур Symphonicity Tour доведе мултиплатинения музикант за трети път в България в началото на юни, направи първата си визита в столицата на Татарстан, Казан, солирайки на местните Tatar Academic Opera и Ballet im.M.Dzhalilya. Symphonicity Tour стартира през май 2010 година и включва над 120 дати на 4 континента.

Сподели.